Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty i pyszny sernik , który zawsze wychodzi. Jeden z ulubionych serników mojej rodzinki. Sernik piekę bardzo często i też szybko znika z talerza. Polecam
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 49
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 833
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 49
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 833
Składniki
Przygotowanie ciasta kakaowego ; Do dużej miski przekładamy suche składniki, następnie dodajemy zimne pokrojone w kawałki masło oraz żółtka. Zagniatamy jednolite ciasto, które dzielimy na dwie części większą i mniejszą. Część mniejszą owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki, a większą częścią wykładamy spód tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Wielkość tortownicy u mnie 25 / 25 cm. Po rozłożeniu ciasto ponakłuwać widelcem. Przygotowanie masy serowej; Białka oddzielamy od żółtek, następnie żółtka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Nie przerywając miksowania dodajemy śmietanę, budynie oraz porcjami twaróg. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli , dodając również (białka pozostałe z żółtek ). Ubitą masę białkową drewnianą łyżką łączymy z masą serową ( nie miksujemy ). Masę serową wykładamy na przygotowany spód z ciasta. Na masę serową ścieramy na tarce o dużych oczkach ciasto z zamrażarki. Tak przygotowany sernik wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 60 minut. a najlepiej do suchego patyczka. Po upieczeniu sernik studzimy. Taki sernik w zależności jak lubimy możemy oprószyć cukrem pudrem , polać lukrem cytrynowym albo polewą czekoladową. Smacznego
Sernik po upieczeniu gotowy do oprószenia cukrem pudrem. Smacznego