Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rum i kokosy – już tylko te dwie rzeczy kojarzą się natychmiast z pirackim kapitanem na rauszu (kinomani wiedzą, z którym!). Jeśli do tego dodać mnóstwo kakao i radości z jedzenia, uzyskamy ciasto, które z powodzeniem można nazwać na cześć słynnego żeglarza.
Pyszna świąteczna przekąska
Odsłon: 125
Wspaniałe świąteczne danie.
Odsłon: 79
Pyszna świąteczna przekąska
Odsłon: 125
Wspaniałe świąteczne danie.
Odsłon: 79
Składniki
Rozpuść czekoladę z masłem w kąpieli wodnej, co pewien czas mieszając. Przestudź. Utrzyj jajka z cukrem. Nie staraj się uzyskać bardzo puszystej masy – doprowadź jedynie do rozpuszczenia cukru. Połącz jajka z masłem i czekoladą. Do uzyskanej masy wsyp mąkę. Zmiksuj na jednolite ciasto.
Natłuść dość dużą blachę do ciasta, np. 25x40 cm. Przełóż do niej ciasto i wyrównaj jego powierzchnię. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C. Piecz przez około 25 minut. Ciasto powinno lekko urosnąć, ale pozostanie wilgotne. Odstaw do przestudzenia.
Połącz wszystkie składniki ponczu (do rozpuszczenia cukru) i skrop nim ciasto.
W rondelku podgrzej mleko. Gdy zacznie się gotować, dodaj kasze mannę, wiórki kokosowe, cukier puder i cukier waniliowy. Gotuj na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Wówczas dodaj do niej masło. Wymieszaj dokładnie i zdejmij z ognia. Gdy masa nieco przestygnie, wymieszaj ją z ajerkoniakiem i rozsmaruj na czekoladowym spodzie. Wstaw ciasto do lodówki na co najmniej pół godziny.
Czekoladę na polewę rozpuść w kąpieli wodnej i wymieszaj dokładnie ze śmietaną kremówką. Przestudź. Dodaj do polewy rum i wylej ją na ciasto. Odstaw do lodówki. Gdy czekolada stężeje ciasto „kapitan na rauszu” będzie gotowe do spożycia.