Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karleksmums – szwedzkie ciasto czekoladowo-kawowe – w swojej ojczyźnie doczekało się wielu określeń. Najczęściej nazywane jest ciastem miłości (kärleksmums to dosłownie „miłosne smakołyki”). Być może dlatego, że tym tradycyjnym wypiekiem łatwo trafić przez żołądek do serca. Z całą pewnością można zakochać się w szwedzkim cieście od pierwszego kęsa.
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 221
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1050
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 515
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666498
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 221
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1050
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 515
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666498
Składniki
Rozpuść w rondelku masło. Dodaj do niego mleko. Wymieszaj i odstaw do przestudzenia. Utrzyj jajka z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia. Połącz je z masą jajeczną, dolej mleko z masłem i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki szpatułką – do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.
Wyłóż papierem do pieczenia dość dużą formę (np. 30x40 cm). Przelej do niej ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piecz przez 20-25 minut (do suchego patyczka). Pozostaw do wystudzenia.
W międzyczasie przygotuj glazurę do ciasta. Rozpuść z rondelku masło. Dodaj do niego kakao, cukier puder i kawę. Podgrzewaj na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, do czasu, aż składniki się połączą i powstanie z nich gęsta polewa. Odstaw do przestudzenia.
Ponakłuwaj ciasto widelcem w wielu miejscach. Polej równomiernie polewą (nie może być gorąca, ale musi być wciąż płynna). Nim całkiem zastygnie, posyp ciasto wiórkami kokosowymi. Przechowuj karleksmums w lodówce, dzięki czemu na długo zachowa świeżość.