Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne aksamitne deserowe ciacho, które lubią dzieci i dorośli. Na imprezach zawsze się sprawdza:) Długość opisu niech was nie zmyli, bo jest bardzo proste w przygotowaniu:)
Piersi kacze przygotowane na niedzielny obiad. Piersi wyszły smaczne, mięsko...
Odsłon: 183
Przepis dnia
Topinambur nadaje tej kremowej zupie lekko słodkiego, orzechowego smaku, pod...
Odsłon: 284
Piersi kacze przygotowane na niedzielny obiad. Piersi wyszły smaczne, mięsko...
Odsłon: 183
Przepis dnia
Topinambur nadaje tej kremowej zupie lekko słodkiego, orzechowego smaku, pod...
Odsłon: 284
Składniki
Ciasto schłodzić w lodówce minimum kilka godzin a najlepiej całą noc. Smacznego:)
Krem śmietankowy: 2/3 mleka zagotować w reszcie rozpuścić budyń śmietanowy, żółtko i mąkę. Wlać do gorącego mleka i mieszać do zgęstnienia. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem i powoli dodawać wystudzony budyń.
Krem karmelowy: 2/3 mleka zagotować w reszcie rozpuścić budyń słony karmel, żółtko i mąkę. Wlać do gorącego mleka i mieszać do zgęstnienia. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem i powoli dodawać wystudzony budyń.
Śmietanowa chmurka: Śmietanę 30 % ubić na sztywno z cukrem i cukrem z wanilią. Pod koniec delikatnie dodawać sok z cytryny.
Przekładanie: Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozłożyć pierwszą warstwę herbatników, na to krem śmietankowy i kolejna warstwa herbatników. Następnie delikatnie posmarować dżemem malinowym (lub innym kwaskowym). Na to krem karmelowy i ostatnia warstwa herbatników, która tez cieniutko posmarować dżemem. Na koniec wykładamy śmietankową chmurkę i posypujemy orzechami z płatkami migdałów.