Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karmelowa szarlotka to odwracane ciasto z jabłkami zalanymi pysznym cynamonowym karmelem.
Wymiary formy: średnica ok. 26 cm.
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 61
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 61
Składniki
Jabłka umyj, obierz i pokrój drobno. Na dużą patelnię wsyp cukier i dodaj masło. Zacznij podgrzewać na dużym ogniu, cały czas mieszając. Kiedy cukier się rozpuści, zostaw patelnię na średnim ogniu. Masa powinna zrobić się gęsta i złota, a potem brązowa. Wtedy dodaj pokrojone jabłka, cukier waniliowy, cynamon i sok z cytryny. Smaż dalej przez kilka minut aż owoce zaczną się rozpadać. Odstaw z ognia, wsyp proszek budyniowy i dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek. Wylej powstałą masę na dno formy o średnicy 26 cm. Upewnij się, że jest szczelna.
Teraz przygotuj ciasto. Masło utrzyj z cukrami na jasną, puszystą masę. Wtedy dodawaj żółtka, jedno po drugim. Wlej śmietanę i zmiksuj dokładnie.
W misce połącz mąkę, proszek do pieczenia oraz cynamon. Osobno ubij białka z odrobiną soli.
Do przygotowanej puszystej masy jajecznej dodaj produkty sypkie i krótko zmiksuj. Na koniec wmieszaj ubite białka, delikatnie, z pomocą łyżki lub szpatułki. Wylej ciasto na przygotowane wcześniej karmelizowane jabłka.
Wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz około 45-50 minut. Po upieczeniu odczekaj chwilę aż ostygnie. Nożem oddziel brzegi karmelowej szarlotki od blachy. Wyłóż ciasto, odwracając je spodem do góry. Pozostaw do całkowitego ostudzenia.