Karmelowa szarlotka to odwracane ciasto z jabłkami zalanymi pysznym cynamonowym karmelem.
Karmelowa szarlotka
Składniki
Szarlotka:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g cukru białego
- 100 g cukru brązowego
- 4 jajka
- 60 g masła
- 50 g śmietany 12%
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki cynamonu
- odrobina soli
Karmelizowane jabłka:
- 3 jabłka
- 120 g cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- sok z cytryny
- 50 g masła
Składniki
Szarlotka:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g cukru białego
- 100 g cukru brązowego
- 4 jajka
- 60 g masła
- 50 g śmietany 12%
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki cynamonu
- odrobina soli
Karmelizowane jabłka:
- 3 jabłka
- 120 g cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- sok z cytryny
- 50 g masła

Potrzebne przybory kuchenne
Wymiary formy: średnica ok. 26 cm.
Etapy przygotowania
Jabłka umyj, obierz i pokrój drobno. Na dużą patelnię wsyp cukier i dodaj masło. Zacznij podgrzewać na dużym ogniu, cały czas mieszając. Kiedy cukier się rozpuści, zostaw patelnię na średnim ogniu. Masa powinna zrobić się gęsta i złota, a potem brązowa. Wtedy dodaj pokrojone jabłka, cukier waniliowy, cynamon i sok z cytryny. Smaż dalej przez kilka minut aż owoce zaczną się rozpadać. Odstaw z ognia, wsyp proszek budyniowy i dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek. Wylej powstałą masę na dno formy o średnicy 26 cm. Upewnij się, że jest szczelna.
Teraz przygotuj ciasto. Masło utrzyj z cukrami na jasną, puszystą masę. Wtedy dodawaj żółtka, jedno po drugim. Wlej śmietanę i zmiksuj dokładnie.
W misce połącz mąkę, proszek do pieczenia oraz cynamon. Osobno ubij białka z odrobiną soli.
Do przygotowanej puszystej masy jajecznej dodaj produkty sypkie i krótko zmiksuj. Na koniec wmieszaj ubite białka, delikatnie, z pomocą łyżki lub szpatułki. Wylej ciasto na przygotowane wcześniej karmelizowane jabłka.
Wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz około 45-50 minut. Po upieczeniu odczekaj chwilę aż ostygnie. Nożem oddziel brzegi karmelowej szarlotki od blachy. Wyłóż ciasto, odwracając je spodem do góry. Pozostaw do całkowitego ostudzenia.
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy
Placki z surowych tartych ziemniaków oraz cebuli. Kiedyś częsty gość w naszyc...
Odsłon: 97

Sałatka z pieczonym brokułem i innymi warzywami to świetna propozycja dla osó...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Przyprawy
- Czosnek
Odsłon: 2160

Fasola po grecku, czyli gigantes plaki, to rodzaj zapiekanki warzywnej. Trady...
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Pomidorowa
- Warzywa
- Fasolka
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Oregano
Odsłon: 1010
Ostatnio komentowane przepisy
Placki z surowych tartych ziemniaków oraz cebuli. Kiedyś częsty gość w naszyc...
Odsłon: 97

Sałatka z pieczonym brokułem i innymi warzywami to świetna propozycja dla osó...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Przyprawy
- Czosnek
Odsłon: 2160

Fasola po grecku, czyli gigantes plaki, to rodzaj zapiekanki warzywnej. Trady...
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Pomidorowa
- Warzywa
- Fasolka
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Oregano
Odsłon: 1010



Składniki
- 200 g mąki pszennej
- 100 g cukru białego
- 100 g cukru brązowego
- 4 jajka
- 60 g masła
- 50 g śmietany 12%
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki cynamonu
- odrobina soli
- 3 jabłka
- 120 g cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- sok z cytryny
- 50 g masła
Jabłka umyj, obierz i pokrój drobno. Na dużą patelnię wsyp cukier i dodaj masło. Zacznij podgrzewać na dużym ogniu, cały czas mieszając. Kiedy cukier się rozpuści, zostaw patelnię na średnim ogniu. Masa powinna zrobić się gęsta i złota, a potem brązowa. Wtedy dodaj pokrojone jabłka, cukier waniliowy, cynamon i sok z cytryny. Smaż dalej przez kilka minut aż owoce zaczną się rozpadać. Odstaw z ognia, wsyp proszek budyniowy i dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek. Wylej powstałą masę na dno formy o średnicy 26 cm. Upewnij się, że jest szczelna.
Teraz przygotuj ciasto. Masło utrzyj z cukrami na jasną, puszystą masę. Wtedy dodawaj żółtka, jedno po drugim. Wlej śmietanę i zmiksuj dokładnie.
W misce połącz mąkę, proszek do pieczenia oraz cynamon. Osobno ubij białka z odrobiną soli.
Do przygotowanej puszystej masy jajecznej dodaj produkty sypkie i krótko zmiksuj. Na koniec wmieszaj ubite białka, delikatnie, z pomocą łyżki lub szpatułki. Wylej ciasto na przygotowane wcześniej karmelizowane jabłka.
Wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz około 45-50 minut. Po upieczeniu odczekaj chwilę aż ostygnie. Nożem oddziel brzegi karmelowej szarlotki od blachy. Wyłóż ciasto, odwracając je spodem do góry. Pozostaw do całkowitego ostudzenia.
To w końcu kiedy wlać ten sok z cytryny ?! Już widać, że bez sensu przepis !
Przepyszna szarlotka.;)