Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczny biszkopt to punkt wyjścia dla wielu pysznych ciast. Karmelowy przekładaniec z nerkowcami to proste i efektowne ciasto, które przygotujesz w zaledwie godzinę. Jeśli mają wpaść do Ciebie niespodziewani goście, użyj gotowego biszkopta i przełóż go karmelowo-orzechową masą. Ciasto najlepiej smakuje podane z ulubioną kawą.
Kluski leniwe to delikatne i szybkie do przygotowania danie z ziemniakow, mąk...
Odsłon: 113
Polecam.
Odsłon: 1570
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1727
Kluski leniwe to delikatne i szybkie do przygotowania danie z ziemniakow, mąk...
Odsłon: 113
Polecam.
Odsłon: 1570
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1727
Składniki
Przygotuj tortownicę o średnicy 26 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia. Oddziel białka od żółtek (ważne, aby jajka nie były prosto z lodówki). Mikserem ubij białka na sztywną pianę, po czym powoli dosypuj cukier. Gdy cukier dokładnie się rozmiesza, dodawaj po jednym żółtku, nadal stale mieszając. Połącz mąki z proszkiem do pieczenia i powoli dosypuj do jajecznej piany. Całość delikatnie wymieszaj szpatułką.
Wylej masę biszkoptową do tortownicy, wyrównaj powierzchnię i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25-30 minut. Po upieczeniu wystudź zupełnie.
Wrzuć migdały do miski z wrzątkiem i odstaw na kilka minut. Ostrożnie wylej wodę i obierz migdały ze skórki. Zostaw około 50 g nerkowców, a resztę orzechów posiekaj ostrym nożem. Możesz także rozgnieść je wałkiem do ciasta przez bawełnianą ściereczkę.
Przekrój biszkopt ostrym nożem na trzy części. Wstaw puszkę z masą krówkową do wrzątku na kilka minut. Masa stanie się miększa i wygodniejsza do rozsmarowania. Posmaruj pierwszą część ciasta masą kajmakową i posyp rozdrobnionymi nerkowcami i migdałami. Czynność powtórz na drugiej warstwie do całkowitego wykończenia posiekanych orzechów. Przykryj ciasto trzecią warstwą biszkopta i posmaruj masą krówkową. Posyp wierzch ciasta całymi nerkowcami.
Ciasto podawaj najlepiej schłodzone.