Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolejny przepis z rodzinnych zapisków mojej mamy :) Wbrew opiniom to naprawdę proste w wykonaniu ciasto. A smaku chyba nie muszę zachwalać ;) Polecam wypróbować!
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 491
Same pyszności na talerzu. Kabanosy, papryka, pomidory, cukinia i pachnące la...
Odsłon: 700
Kolejne słoiczki maszerują do spiżarni. To stary przepis mojej Teściowej. Te...
Odsłon: 4511
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 491
Same pyszności na talerzu. Kabanosy, papryka, pomidory, cukinia i pachnące la...
Odsłon: 700
Kolejne słoiczki maszerują do spiżarni. To stary przepis mojej Teściowej. Te...
Odsłon: 4511
Składniki
Ciasto Zagotowujemy wodę z margaryną i szczyptą soli, a następnie dodajemy powoli mąkę intensywnie mieszając drewnianą pałką, by nie zrobiły się grudki. Odstawiamy do wystudzenia, a następnie dodajemy po 1 jajku cały czas miksując. Ciasto dzielimy na 2 części i przekładamy do dwóch prostokątnych blach wyłożonych papierem do pieczenia. Każdy z placków pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30 minut. Placki pozostawiamy do ostudzenia.
Krem budyniowy Zagotowujemy większość mleka, w pozostałej części rozpuszczamy budyń (jeśli mamy bez cukru dodajemy ilość podaną na opakowaniu) i wlewamy na gotujące mleko, cały czas mieszając. Pozostawiamy do ostudzenia. Masło ubijamy i dodajemy po1 łyżce budyniu cały czas miksując. Możemy dosypać trochę cukru pudru do smaku - zależy czy wolimy mniej czy bardziej słodki krem. Przekładamy nasze placki i chłodzimy w lodówce przynajmniej 1 godzinę. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.