Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karpatka jest ulubionym ciastem mojej Babci. Gdy jadę do niej w odwiedziny, aby sprawić jej przyjemność, przywożę lub piekę na miejscu dla niej to właśnie ciasto. Inni domownicy też nie narzekają. ;)
Placki z jabłkami przypominają nam smaki dzieciństwa. Są szybkie w przygotowa...
Odsłon: 3475
Odpowiednio przygotowany i podany soczysty melon będzie wspaniały na drugie ś...
Odsłon: 46
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 2841
Łatwy, szybki biszkopt, który zawsze się udaje. Niedrogie i proste składniki....
Odsłon: 162
Prosty krem z sera mascarpone i kremówki . Można nim przekładać i ozdabiać ci...
Odsłon: 121
Placki z jabłkami przypominają nam smaki dzieciństwa. Są szybkie w przygotowa...
Odsłon: 3475
Odpowiednio przygotowany i podany soczysty melon będzie wspaniały na drugie ś...
Odsłon: 46
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 2841
Łatwy, szybki biszkopt, który zawsze się udaje. Niedrogie i proste składniki....
Odsłon: 162
Prosty krem z sera mascarpone i kremówki . Można nim przekładać i ozdabiać ci...
Odsłon: 121
Składniki
Na początek ciasto: do rondla wlewamy 1 szklankę wody, następnie dodajemy masło. Całość należy zagotować. Potem do gotującej się masy dodajemy stopniowo mąkę, energicznie przy tym mieszając, by nie pojawiły się grudki. Ciasto należy chwilę pogotować na małym ogniu, by powstała w ten sposób masa w całości się połączyła. Kolejnym krokiem jest odstawienie ciasta do wystygnięcia. Gdy masa jest już letnia, dodajemy jajka i wszystko ucieramy mikserem. Gotową masę dzielimy na 2 części i pieczemy osobno 2 placki. W piekarniku elektrycznym będzie to ok. 30 min. w 200 stopniach. Oba placki odkładamy do wystygnięcia.
Teraz pora na krem: najpierw w 0,5 szklanki mleka należy roztrzepać żółtko. Następnie dodajemy oba rodzaje mąki. Dokładnie wszystko mieszamy, aby nie pozostały grudki. Resztę mleka gotujemy na niewielkim ogniu wraz z cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka dodajemy następnie rozczyn mąki i powstanie domowy budyń. Gdy budyń się ugotuje, zabieramy garnek z ognia i odstawiamy do przestudzenia. Gdy masa budyniowa jest już chłodna dodajemy masło. Całość można także zmiksować na szybkich obrotach. i w ten sposób powstaje krem, którym przekładamy ciasto. Gotową karpatkę wkładamy do lodówki, aby się schodziła. Kto lubi, może posypać całość cukrem pudrem. :) Smacznego! ;)