Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
karpatka błyskawicznie znika , tak samo błyskawicznie się ją robi
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 110
Smaki Grecji!
Odsłon: 138
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 450
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 110
Smaki Grecji!
Odsłon: 138
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 450
Składniki
Ciasto. Zagotuj w garnku 1 szkl.wody z 1/2 kostki masła.Gdy masło się rozpuści, wsypujemy 1 szkl.mąki i szczyptę soli.Energicznie mieszamy aż powstanie " klucha " i ciasto zacznie odstawać od ścianek.Zdejmujemy garnek z ognia, studzimy, a nastepnie wbijamy pojedynczo całe jajka,, mieszamy na gładkie ciasto.Ja piekę na jednej blaszce, tej z piekarnika, wym.38x42, temp.200"C - przez około 30 min.
Krem. Na mleku gotujemy budyń z 4 łyżkami cukru.Studzimy.Ucieramy kostkę masła z cukrem, dodajemy 1 łyżkę soku z cytryny i otartą skórkę, owoce, cukier waniliowy.Dodajemy po łyżce ostudzony budyń i wyrabiamy ręcznie albo robotem.
Upieczone ciasto kroimy na połowę , smarujemy kremem, i układamy druga część ciasta. Posypujemy cukrem pudrem.PYCHA !!!