Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapraszam na pyszną karpatkę :)
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19833
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 481
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 481
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6890
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242773
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19833
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 481
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 481
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6890
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242773
Składniki
CIASTO PARZONE: Wodę wlewamy do garnka, dodajemy masło lub margarynę i wszystko zagotowujemy. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę krupczatkę z proszkiem do pieczenia. Gotującą się wodę zdejmujemy z ognia, i od razu wsypujemy mąkę z proszkiem i dokładnie, energicznie mieszamy na gładką masę-ciasto musi odchodzić od garnka.
Ciasto studzimy, musi być zimne. Następnie do ciasta wbijamy po jednym jajku i miksujemy na gładkie ciasto. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na 2 części i rozsmarowujemy w blaszkach.
Piekarnik nastawiamy na 190 stopni i pieczemy około 25 minut , następnie temperaturę obniżamy do 170 stopni i jeszcze pieczemy 10 minut. Spody studzimy.
KREM 3 szkl mleka zagotowujemy , pozostałe składniki (oprócz masła lub margaryny) wraz z 0,5 szkl mleka dokładnie miksujemy i wylewamy na gotujące się mleko, dokładnie mieszamy tak by powstał nam gładki budyń. Budyń studzimy.
Masło lub margarynę w temperaturze pokojowej ucieramy chwilę, następnie stopniowo dodajemy ostudzony budyń. Całość miksujemy na gładką masę. ***opcjonalnie do kremu można dodać trochę alkoholu-np spirytusu.
Masę wykładamy na jeden spód, przykrywamy drugim, całość posypujemy cukrem pudrem i wstawiamy do lodówki :-)
I nasza pyszna karpatka gotowa.