Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto parzone robione na mące krupczatce, pięknie wyrasta podczas pieczenia, a po wystygnięciu pozostaje kruche i chrupiące. Smak ciasta uzupełnia krem na bazie budyniu śmietankowego z dodatkiem białej czekolady. Słodycz masy została przełamana kwaśnym smakiem czerwonej porzeczki.
Zdrowe, smaczne, syte i szybkie śniadanie bez którego nie zaczyna się dnia. J...
Odsłon: 99
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 53
Polecam.
Odsłon: 380
Przepis dnia
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3663
Zdrowe, smaczne, syte i szybkie śniadanie bez którego nie zaczyna się dnia. J...
Odsłon: 99
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 53
Polecam.
Odsłon: 380
Przepis dnia
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3663
Składniki
ciasto: Masło rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem soli. Do gotującej się wody z masłem wsypujemy mąkę i mieszamy do momentu, aż powstanie zwarta kula, a na ściankach garnka powstanie biała warstwa. Ciasto odstawiamy do ostudzenia. Do przestudzonej, ale jeszcze lekko ciepłej masy wbijamy pojedynczo jajka. Mieszamy łyżką lub za pomocą miksera. Masę dzielimy na dwie części. Ciasto rozsmarowujemy na papierze do pieczenia. Pieczemy w 210 stopniach C przez 10 minut, aż ładnie wyrośnie, następnie dopiekamy przez 15-20 minut w 180 stopniach C. Upieczone ciasto studzimy na kratkach. masa: Mleko, śmietankę, cukier, żółtka i budynie roztrzepujemy trzepaczką. Masę podgrzewamy ciągle mieszając trzepaczką do momentu jej zgęstnienia. Do gorącej masy kruszymy czekoladę i mieszamy do jej ostudzenia. Masę budyniową chłodzimy. Masło ucieramy w robocie, aż stanie się puszyste. Ciągle ucierając do masła po łyżce dodajemy zimną masę budyniową. Masę przekładamy na blat ciasta, posypujemy obficie czerwoną porzeczką i przykrywamy drugim blatem. Wierzch posypujemy wiórkami białej czekolady. Odstawiamy ciasto do lodówki na minimum 3-4 godziny by masa dobrze zastygła.