Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karpatka z małym urozmaiceniem. Galaretka dodaje jej fajnego owocowego smaczku.
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 192
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 156
Mamy już młodą kapustę więc postanowiłam przygotować obiad z jej wykorzystani...
Odsłon: 11
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 192
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 156
Mamy już młodą kapustę więc postanowiłam przygotować obiad z jej wykorzystani...
Odsłon: 11
Składniki
Ciasto: Zagotowałem szklankę wody z połową margaryny, następnie dodałem szklankę mąki i gotowałem ciągle mieszając do uzyskania gładkiej masy. Po wystudzeniu wbijałem pojedynczo jajka, miksowałem 5-10 minut.
Ciasto podzieliłem na pól. Dwie blachy (25x30) wyłożyłem papierem do pieczenia i na każdej rozsmarowałem połowę ciasta. Piekłem 25 minut w 200 stopniach.
Krem: Połowę mleka zagotowałem, w drugiej połowie rozprowadziłem budyń z cukrem i 2 łyżki mąki. Do gotującego się mleka rozprowadzony budyń i gotowałem ciągle mieszając. Gęstą masę budyniową zostawiłem do ostygnięcia.
Masło ubiłem na puszystą masę i dodawałem do niej przestudzona masę budyniową. Powoli miksowałem do uzyskania gładkiego kremu.
Galaretkę przygotowałem zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zostawiłem do zgęstnienia. Gdy galaretka osiągnęła konsystencję gęstego żelu posmarowałem nią płat ciasta. Drugi płat posmarowałem kremem i złożyłem je razem tworząc całość.
Ciasto najlepiej trzymać w lodówce.
Przemycamy zdrowie: Do ciasta dodałem kurkumę. Do kremu dodałem kurkumę i płatki owsiane.