Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche ciasto parzone wypełnione kremem śmietankowym oraz jagodowym, nie tylko pięknie wygląda, ale też i pysznie smakuje.
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 754
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5467
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9290
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 162
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 754
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5467
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9290
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 162
Składniki
ciasto: Wodę zagotowujemy z olejem kokosowym i solą. Do wrzątku wsypujemy mąkę i mieszamy, aż utworzy się kula z ciasta, a na spodzie garnka pojawi się biały osad. Masę studzimy. Do przestudzonego ciasta wbijamy pojedynczo jajka cały czas ucierając łyżką lub mikserem. Ciasto dzielimy na pół i rozsmarowujemy na papierze do pieczenia. Każdy spód pieczemy w 220-210 stopniach C przez 10 minut, a następnie dopiekamy w 180 stopniach przez kolejne 15-20 minut. Upieczone blaty studzimy na kratkach. masa: Jagody, zasypujemy cukrem, cynamonem, wkruszamy do nich kwiat hibiskusa i skrapiamy sokiem z cytryny. Całość smażymy 10-15 minut, aż cukier się roztopi i powstanie nam dżem jagodowy. Mleko, cukier, żółtka i budynie roztrzepujemy trzepaczką. Masę podgrzewamy ciągle mieszając trzepaczką do momentu jej zgęstnienia. 200 ml masy budyniowej przekładamy do wcześniej przygotowanego dżemu jagodowego i mieszamy. Masy budyniowe chłodzimy. Masło ucieramy w robocie, aż stanie się puszyste. Ciągle ucierając do masła po łyżce dodajemy zimną śmietankową masę budyniową. 2/3 masy przekładamy na blat ciasta, a do pozostałego jasnego kremu po łyżce dodajemy budyń jagodowy. Krem jagodowy wykładamy na krem śmietankowy. Przykrywamy drugim blatem ciasta. Odstawiamy ciasto do lodówki na minimum 3-4 godziny by masa dobrze zastygła. Przed podaniem ciasto posypujemy cukrem pudrem, borówkami i listkami bazylii greckiej.