Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj upiekłam od nie pamiętnych czasów karpatkę z masą budyniową z dodatkiem truskawek. Karpatka wyszła pyszna i szybko znikła z talerza.
blaszki, mikser, garnek,
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2148
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 168
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2148
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 168
Składniki
Ciasto; Zagotować wodę z tłuszczem, dodać mąkę, Podgrzewać na małym ogniu około minuty energicznie mieszając i rozcierając masę. Następnie wystudzić. Do wystudzonej masy dodawać kolejno jajka i miksować na najwyższych obrotach przez około 5 minut. Ciasto rozdzielić na dwie części , każdą część wlać do wysmarowanej i wysypanej tartą bułką blachy.( Blachy tej samej wielkości 25/35 cm) i piec w nagrzanym piekarniku do 220 stopni przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę i piec jeszcze około 20 minut.do uzyskania złotego koloru. ciasta pieczemy tak samo. Upieczone i wystudzone ciasto przełożyć kremem budyniowym z truskawkami. Krem budyniowy; W garnku zagotować szklankę mleka z cukrem. W drugiej szklance mleka rozmieszać obie mąki. Do gotującego się mleka wlać rozmieszane mąki cały czas dokładnie mieszać tak jak robimy budyń. Gotową masę budyniową zakryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia. W misce zmiksować miękkie masło, na puszystą masę. Do takiej masy dodawać po łyżce masy budyniowej. Zmiksować do połączenia składników, dodając oczyszczone i pokrojone truskawki. Delikatnie wymieszać. Karpatkę posypać cukrem pudrem.