Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kaszak to nieco zapomniane ciasto, popularne w czasach PRL. Robi się je z kaszy manny, herbatników i czekolady, a więc łatwo dostępnych składników. Można urozmaicić je ulubionymi dodatkami, ja wybrałam owoce z nalewki i rodzynki w rumie.
Blacha 20x22cm
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5700
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 91
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 110
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 614
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5700
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 91
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 110
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 614
Składniki
Rodzynki zalewamy rumem i odstawiamy na co najmniej godzinę. Po tym czasie odcedzamy z alkoholu. Dodajemy wiśnie i pigwę (w razie potrzeby kroimy je na mniejsze kawałki). Mleko z masłem, cukrem i kakao gotujemy. Powoli dodajemy kaszę i mieszamy. Gotujemy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Dodajemy owoce. Blachę (20x22cm) wykładamy połową herbatników. Wylewamy gorącą masę z kaszy. Układamy na górze pozostałe herbatniki. Przygotowujemy polewę czekoladową i polewamy ciasto. Po ostudzeniu wkładamy do lodówki na całą noc. Ciasto podajemy schłodzone.