Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kaszak to nieco zapomniane ciasto, popularne w czasach PRL. Robi się je z kaszy manny, herbatników i czekolady, a więc łatwo dostępnych składników. Można urozmaicić je ulubionymi dodatkami, ja wybrałam owoce z nalewki i rodzynki w rumie.
Blacha 20x22cm
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5621
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 936
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27256
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 64
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5621
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 936
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27256
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 64
Składniki
Rodzynki zalewamy rumem i odstawiamy na co najmniej godzinę. Po tym czasie odcedzamy z alkoholu. Dodajemy wiśnie i pigwę (w razie potrzeby kroimy je na mniejsze kawałki). Mleko z masłem, cukrem i kakao gotujemy. Powoli dodajemy kaszę i mieszamy. Gotujemy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Dodajemy owoce. Blachę (20x22cm) wykładamy połową herbatników. Wylewamy gorącą masę z kaszy. Układamy na górze pozostałe herbatniki. Przygotowujemy polewę czekoladową i polewamy ciasto. Po ostudzeniu wkładamy do lodówki na całą noc. Ciasto podajemy schłodzone.