Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kawosz to ciasto, które pokochają wielbiciele małej czarnej. Oczywiście smakuje najlepiej z filiżanką gorzkiego espresso.
Forma 25x25 cm
Smaczne domowe lody truskawkowe. Pokochają małe i duże łasuchy.
Odsłon: 328
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 346
W niedzielę często gotujemy rosół. Gotowy rosół przecedzamy i zostają nam pys...
Odsłon: 412
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 16498
Dzisiaj banalnie łatwy w przygotowaniu grillowany ananas podany wraz z miodow...
Odsłon: 115
Smaczne domowe lody truskawkowe. Pokochają małe i duże łasuchy.
Odsłon: 328
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 346
W niedzielę często gotujemy rosół. Gotowy rosół przecedzamy i zostają nam pys...
Odsłon: 412
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 16498
Dzisiaj banalnie łatwy w przygotowaniu grillowany ananas podany wraz z miodow...
Odsłon: 115
Składniki
Zaparz espresso. Przestudź. Jeśli nie masz ekspresu ciśnieniowego lub kawiarki, zaparz mocną kawę w około 30 ml wody.
Mikserem na wysokich obrotach utrzyj masło z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę.
Nie przerywając ucierania, dodaj do masy po jednym jajku.
Przesiej do masy mąkę i proszek do pieczenia. Ponownie zmiksuj – do połączenia składników.
Dodaj do ciasta przestudzoną kawę (jeśli była to tzw. zalewajka, przelej kawę przez sitko) i zmiksuj krótko.
Przełóż ciasto do natłuszczonej, oprószonej bułką tartą formy o wymiarach 25x25 cm.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 45 minut (do suchego patyczka).
Ostudź upieczone ciasto na kratce i przekrój na dwa blaty.
Zalej śliwki i daktyle 350 ml wrzątku. Odstaw do przestudzenia. Zblenduj na gładką masę.
Gdy reszta wody przestygnie (do około 50-60°C), rozpuść w niej żelatynę. Dodaj do masy z owoców. Dokładnie wymieszaj. Przestudź.
Połącz składniki na poncz i nasącz nim blaty ciasta. Przełóż (w formie) tężejącą masą owocową.
Roztop w rondelku pokruszoną czekoladę w 100 ml śmietany kremówki (resztę pozostaw w lodówce). Wymieszaj na jednolitą polewę. Rozprowadź ją na cieście.
Wstaw ciasto na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem ubij resztę kremówki z odrobiną cukru pudru. Udekoruj pokrojone ciasto. Dekorację możesz wzbogacić o ziarenka kawy.