Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kawowe brownie to deser wyjątkowy w każdym calu. Jego bogaty, czekoladowo-kawowy smak długo pieści podniebienie i wszystkie zmysły. Całość jest jednocześnie delikatnie słodka, jak i wytrawna – idealnie pasuje do gałki lodów waniliowych czy bitej śmietany. To ciasto przygotujesz bardzo prosto i szybko, dzięki czemu jest idealne zawsze, kiedy najdzie cię ochota na coś pysznego!
Wymiary formy: 20x20 cm
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2329
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3467
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4190
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74141
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 571
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2329
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3467
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4190
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74141
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 571
Składniki
Czekoladę grubo posiekaj i umieść ją w żaroodpornej misce. Dodaj masło i podgrzewaj całość w kuchence mikrofalowej kilka razy przez 30 sekund, mieszając dobrze po każdym podgrzaniu. Mieszanka powinna być gładka i jednolita. Ostudź.
W misce wymieszaj oba rodzaje cukru. Dodaj jajka i łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Całość utrzyj na jasną i puszystą pianę. Wlej mieszankę jajeczną do czekoladowej i całość krótko przemieszaj, tylko do połączenia składników.
W kolejnej misce umieść mąkę, kakao, kawę rozpuszczalną, sól i proszek do pieczenia. Wymieszaj całość trzepaczką.
Wsyp suche składniki do mieszanki czekoladowej i mieszaj, aż nie będą widoczne smugi.
Formę do pieczenia o wymiarach 20x20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto i wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza.
Kawowe brownie piecz przez 35 minut lub do suchego patyczka, a kilkoma okruchami. Wyjmij i pozostaw do ostygnięcia na 60 minut przed usunięciem formy i krojeniem.
Resztki przechowuj w temperaturze pokojowej, w szczelnym pojemniku i zużyj w ciągu 4 dni.