Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kawowiec to deser dla miłośników kawy. Ciasto nie tylko ma naturalny aromat czarnego naparu, ale też wyśmienicie smakuje w towarzystwie filiżanki espresso.
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 97
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 4066
Zaznaczam,że nie jest to klasyczna wersja zapiekanki rybnej, jaką znam z Angl...
Odsłon: 566
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 97
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 4066
Zaznaczam,że nie jest to klasyczna wersja zapiekanki rybnej, jaką znam z Angl...
Odsłon: 566
Składniki
Oddziel białka od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania, stopniowo dosyp do piany cukier. Gdy się rozpuści, dodaj po jednym żółtku, a następnie cienką strużką wlej olej.
Przesiej do piany przez sitko obie mąki i proszek do pieczenia. Wymieszaj szpatułą do połączenia składników. Wyłóż papierem dno blachy o wymiarach 25x40 cm i przelej do niej ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 40 minut – do suchego patyczka. Odstaw do wystudzenia.
Roztop w rondelku (na wolnym ogniu) czekoladę z około 50 ml śmietany kremówki. Wymieszaj i przestudź. Zaparz espresso. Jeśli nie dysponujesz ekspresem do kawy albo kafetierką, rozpuść w 50 ml wody 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej. Wymieszaj z czekoladą.
Resztę mocno schłodzonej śmietany ubij na sztywno. Odłóż około ¼ ilości do dekoracji. Resztę połącz z serkiem mascarpone i sosem z czekolady i kawy. Zmiksuj na jednolity krem. W trakcie miksowania możesz dosłodzić go do smaku cukrem pudrem. Wstaw krem do lodówki na pół godziny.
Przekrój ciasto na 3 blaty. Połącz wodę z likierem kawowym i nasącz ponczem blaty biszkoptu. Przełóż je schłodzonym kremem kawowym. Cienką warstwą kremu posmaruj także wierzch ciasta. Wstaw do lodówki. Przed podaniem udekoruj kawowiec resztą bitej śmietany (z pomocą rękawa cukierniczego).