Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dostałam od siostry, bardzo mi posmakował i dosyć często go robię. Ciasto wilgotne, do tego masa budyniowa, można dać inną ale mi najlepiej tak smakuje.
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 77
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 77
Składniki
Ubijamy jajka z cukrem i solą, na puszystą masę. W oddzielnej misce kefir mieszamy z sodą.Mąkę przesiewamy z kakao i dosypujemy do ubitych jajek, dodajemy kefir z sodą oraz sok z cytryny mieszamy. Ciasto wylewamy na dwie blaszki ( ok. 22 cm x 37 cm ), wyłożone papierem do pieczenia. Pieczemy około 40 minut do suchego patyczka w 170 stopniach.
Upieczone ciasto kroimy na połowę.Gotujemy 3 szklanki mleka, do 4 szklanki wsypujemy dwa budynie i cukier, mieszamy. Do ugotowanego budyniu wsypujemy galaretkę i mieszamy do rozpuszczenia. Do zimnego budyniu dodajemy margarynę i ucieramy na puszystą masę. Przekładamy ciasto masą .
Wierzch ciasta możemy polać roztopioną czekoladą albo zrobić polewę. W garnuszku podgrzewamy śmietanę, cukier i margarynę, chwilę gotujemy, następnie dodajemy kakao dobrze mieszamy by nie było grudek. Odstawiamy by trochę wystygła i potem polewamy na ciasto. SMACZNEGO