Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Keks, który nazywam Keksem królewskim. Składniki na dwie keksówki o wymiarach 30 x 10 cm
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 41
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 54
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 46
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 73
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 41
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 54
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 46
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 73
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Składniki
KEKS: * Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 1. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, odłóż. 2. Masło utrzyj z cukrem do otrzymania jasnej i puszystej masy. 3. Ciągle ucierając dodawaj po 1 żółtku, stopniowo. 4. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem, ekstrakt waniliowy i spirytus, dalej ucieraj. 5. Z białek i szczypty soli ubij sztywną pianę, 1/3 dodaj do masy, rozmieszaj by rozluźnić ciasto. 6. Potem delikatnie wmieszaj pozostałą pianę i rozdrobnione bakalie (bakalie możesz wcześniej oprószyć mąką orkiszową). 7. Masę wyłóż do dwóch keksówek wysmarowanych masłem i oprószonych mąką orkiszową. 8. Piecz w temperaturze 180ºC przez około 20 minut - ważne, aby do tzw. suchego patyczka.
POLEWA CZEKOLADOWA: 1. Wszystkie składniki przełóż do rondelka i podgrzewaj do rozpuszczenia składników. 2. Tak przygotowaną polewą udekoruj ciasto. 3. Smacznego :-)