Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Keks, który nazywam Keksem królewskim. Składniki na dwie keksówki o wymiarach 30 x 10 cm
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 17484
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9496
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2066
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4069
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 666
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 332
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 17484
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9496
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2066
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4069
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 666
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 332
Składniki
KEKS: * Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 1. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, odłóż. 2. Masło utrzyj z cukrem do otrzymania jasnej i puszystej masy. 3. Ciągle ucierając dodawaj po 1 żółtku, stopniowo. 4. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem, ekstrakt waniliowy i spirytus, dalej ucieraj. 5. Z białek i szczypty soli ubij sztywną pianę, 1/3 dodaj do masy, rozmieszaj by rozluźnić ciasto. 6. Potem delikatnie wmieszaj pozostałą pianę i rozdrobnione bakalie (bakalie możesz wcześniej oprószyć mąką orkiszową). 7. Masę wyłóż do dwóch keksówek wysmarowanych masłem i oprószonych mąką orkiszową. 8. Piecz w temperaturze 180ºC przez około 20 minut - ważne, aby do tzw. suchego patyczka.
POLEWA CZEKOLADOWA: 1. Wszystkie składniki przełóż do rondelka i podgrzewaj do rozpuszczenia składników. 2. Tak przygotowaną polewą udekoruj ciasto. 3. Smacznego :-)