Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przedstawiam zaległy przepis na świątecznego keksa czyli ciasto biszkoptowe z bakaliami pieczone w prostokątnej formie. Keks jest smaczny, aromatyczny i długo zachowuje swoją świeżość. Przepis otrzymałam od mojej chrzestnej. Piecze go co roku na święta Bożego Narodzenia, polecam!
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19773
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 454
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 417
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6804
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242300
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19773
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 454
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 417
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6804
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242300
Składniki
Szklanka = 250 ml Przygotować mieszankę bakalii. Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia. Do miski z mąką wsypać wszystkie bakalie i całość wymieszać. Białka oddzielić od żółtek. W drugiej misce zmiksować masło z cukrem pudrem na puszystą i jasną masę. Do masy dodawać stopniowo żółtka i miksować. Do ubitego kremu dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i bakaliami.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ubitą pianę dodać do ciasta i całość delikatnie wymieszać szpatułką lub drewnianą łyżką. Keksówkę o wymiarach 26 cm x 8 cm wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Można też wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do foremki.
Keks włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, opcja góra - dół. Piec 45 - 50 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu lekko uchylić drzwi piekarnika. Po około 10 minutach otworzyć piec i wyjąć ciasto. Ciasto wyjąć z foremki i przełożyć na kratkę do przestudzenia. Ostudzony keks można posypać cukrem pudrem lub posmarować domowym lukrem. Dodatkowo można posypać ciasto skórką pomarańczową lub pokruszonymi orzechami. Smacznego!