Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapraszam na keks, który bardzo szybko się przygotowuje i rewelacyjnie smakuje. W przepisie masła nie znajdziecie, ale 2 łyżki oleju w zamian dodajecie. Ciekawy i niebanalny smak uzyskacie, jeśli do miksowanych żółtek ocet gruszkowy dodacie. Ponoć keks nawet po kilku dniach rewelacyjnie smakuje, ale jeśli ktoś mój przepis spróbuje, to tego się nie dowie, bo po pierwszym kęsie, kroi kolejny plaster i po chwili jest w połowie. No cóż, jeśli keks smakuje, to na 2 porcje się szykuje, żeby więcej go było i smakiem dłużej cieszyło.
forma keksowa 25/10 cm, mikser
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2490
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3415
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1492
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2196
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2490
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3415
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1492
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2196
Składniki
Formę wysmarować masłem, oprószyć mąką lub bułką tartą. Żółtka oddzielić od białek, mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. W dużej misce zmiksować żółtka z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Wlać olej, ocet i miksować 2 min. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Bakalie (można użyć dowolnych, pokrojonych w drobną kostkę) wymieszać z 1 kopiastą łyżką mąki (nie opadną podczas pieczenia).
Do żółtek dodać białka, delikatnie wymieszać, wsypać przesianą mąkę, bakalie i za pomocą drewnianej łyżki delikatnie połączyć składniki. Masę przełożyć do foremki. Piec w 175°C ok. 50 min, do suchego patyczka z opcją grzania góra i dół, pod koniec wierzch przykryć papierem do pieczenia. Rada: są różnej wielkości formy, więc czas pieczenia należy dostosować do grubości ciasta, najlepiej sprawdzić metodą na suchy patyczek.
Po upieczeniu pozostawić w formie, aż lekko przestygnie. Następnie wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Oprószyć cukrem pudrem.