Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis jest bardzo prosty, a ciasto bardzo smaczne, zwłaszcza będzie smakować wielbicielom maku. Ten keks to prawie sam mak i bakalie. Ciasto jest odpowiednio wilgotne, bardzo makowe, a jego makowy smak jest wzbogacony smakiem bakali. Robi się go szybko i nie ma obaw, że nie wyjdzie. Z bakali najczęściej daję rodzynki, suszone morele i figi, migdały i orzechy, ale można też dodać daktyle czy też kandyzowaną kolorową papaję czy ananasa. Keks makowy piekłam w keksówce o wymiarach: 10x30 cm
Sałatka z grillowanym serem halloumi i granatem. Sprawdzi się świetnie jako s...
Odsłon: 62
Prosty, łatwy w przygotowaniu , puszysty i smaczny sernik na sobotnie popołud...
Odsłon: 6810
Sałatka z grillowanym serem halloumi i granatem. Sprawdzi się świetnie jako s...
Odsłon: 62
Prosty, łatwy w przygotowaniu , puszysty i smaczny sernik na sobotnie popołud...
Odsłon: 6810
Składniki
Sparzony mak odcedzamy na gęstym sicie i trzykrotnie przekręcamy przez maszynkę
Białka oddzielamy od żółtek
Żółtka ucieramy z cukrem na kogel - mogel. Gdy masa jajeczna jest juz prawie biała dodajemy mak i delikatnie mieszamy
Do masy makowej dodajemy rozdrobnione bakalie i bułkę tartą. Mieszamy
Białka ubijamy na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier waniliowy
Masę makową łączymy delikatnie z pianą z białek i przekładamy do keksówki (10 x 30 cm ) wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia
Pieczemy ok 60 minut w temp 180 stopni na ustawieniu góra - dół
Po upieczeniu studzimy, wyjmujemy z formy i dekorujemy, Ja polałam ciasto lukrem cytrynowym i przystroiłam bakaliami i owocami