Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, wilgotne ciasto pełne bakalii. Może poleżeć kilka dni i nie czerstwieje.
Składniki
Mąkę przesiać do miski razem z solą i proszkiem . W kubku rozmieszać 3 łyżki mleka lub śmietany z sodą. Miękkie masło włożyć do miski miksera i utrzeć na "puch" razem z cukrem. Stopniowo dodawać po jednym żółtku. Następnie dodawać po łyżce mąki zmieszanej z proszkiem i solą oraz wlać mleko lub śmietanę rozpuszczone z sodą. Osobno ubić białka na sztywną pianę.Delikatnie wmieszać z ciastem. Bakalie przesypać do miseczki, oprószyć delikatnie mąką (1 łyżka ) by nie opadły podczas pieczenia. Połączyć z ciastem. Formę keksową wysmarować masłem i łyżką przełożyć ciasto. Starać się by bakalie były w miarę równomiernie rozłożone. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (góra/dół/ i piec godzinę. Po 30 minutach ciasto wyjąć i ostrym nożem naciąć wzdłuż by się za bardzo nie wybrzuszało. Przykryć papierem do pieczenia. Zimne- oblać lukrem i dowolnie udekorować. Tym razem oprószyłam delikatnie cukrem pudrem.