Ucierany keks z mnóstwem bakalii, syropem i płatkami różanymi, rumem i pięknym lukrem. Jest bardzo prosty i uda się nawet osobom początkującym w kuchni.
Keks rumowo-różany
Składniki
- Mąka - 340g
- Cukier - 140g
- Masło w temperaturze pokojowej - 200g
- Jajka w temperaturze pokojowej - 6szt
- Jogurt naturalny - 1 łyżka
- Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- Ananas kandyzowany kostki - 100g
- Żurawina suszona - 100g
- Rodzynku - 100g
- Figi suszone - 70g
- Skórka pomarańczowa kandyzowana - 30g
- Płatki różane w cukrze - 2 łyżki
- Syrop różany - 2 łyżki
- Rum - 100ml
- Lukier:
- Cukier puder - 6 łyżek
- Syrop różany - 6 łyżeczek
Składniki
- Mąka - 340g
- Cukier - 140g
- Masło w temperaturze pokojowej - 200g
- Jajka w temperaturze pokojowej - 6szt
- Jogurt naturalny - 1 łyżka
- Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- Ananas kandyzowany kostki - 100g
- Żurawina suszona - 100g
- Rodzynku - 100g
- Figi suszone - 70g
- Skórka pomarańczowa kandyzowana - 30g
- Płatki różane w cukrze - 2 łyżki
- Syrop różany - 2 łyżki
- Rum - 100ml
- Lukier:
- Cukier puder - 6 łyżek
- Syrop różany - 6 łyżeczek

Etapy przygotowania
Rodzynki, żurawinę i pokrojone drobno figi zalewamy rumem i syropem różanym na co najmniej 4 godziny przed przygotowywaniem ciasta. Cukier ucieramy z ciepłym masłem. Dodajemy jajka pojedynczo, miksujemy. Dodajemy jogurt, mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy, aż ciasto dobrze się połączy. Na końcu dodajemy kandyzowanego ananasa, namoczone bakalie wraz z całą zalewą, płatki różane i skórkę pomarańczową. Ciasto mieszamy łyżką. Wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia - u mnie wymiar 12x20cm. Pieczemy w 180 stopniach przez 70 minut. Ciasto trzeba obserwować, aby za mocno nie przypiekło się na górze. Na ostatnie 20 minut można je przykryć papierem do pieczenia. Ciasto sprawdzamy wykałaczką - jeśli jest sucha, ciasto jest gotowe. Po zupełnym ostudzeniu, zajmujemy się lukrem. Cukier puder mieszamy z syropem różanym i bardzo dokładnie mieszamy. Kiedy lukier będzie gładki i śnieżnobiały polewamy ciasto i obsypujemy skórką pomarańczową.

Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (6)
Ostatnio komentowane przepisy

Pyszne danie z brukselki i innych pieczonych warzyw z dodatkiem boczku z kasz...
Odsłon: 184

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 585

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 625
Ostatnio komentowane przepisy

Pyszne danie z brukselki i innych pieczonych warzyw z dodatkiem boczku z kasz...
Odsłon: 184

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 585

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 625



Składniki
- Mąka - 340g
- Cukier - 140g
- Masło w temperaturze pokojowej - 200g
- Jajka w temperaturze pokojowej - 6szt
- Jogurt naturalny - 1 łyżka
- Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- Ananas kandyzowany kostki - 100g
- Żurawina suszona - 100g
- Rodzynku - 100g
- Figi suszone - 70g
- Skórka pomarańczowa kandyzowana - 30g
- Płatki różane w cukrze - 2 łyżki
- Syrop różany - 2 łyżki
- Rum - 100ml
- Lukier:
- Cukier puder - 6 łyżek
- Syrop różany - 6 łyżeczek
Rodzynki, żurawinę i pokrojone drobno figi zalewamy rumem i syropem różanym na co najmniej 4 godziny przed przygotowywaniem ciasta. Cukier ucieramy z ciepłym masłem. Dodajemy jajka pojedynczo, miksujemy. Dodajemy jogurt, mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy, aż ciasto dobrze się połączy. Na końcu dodajemy kandyzowanego ananasa, namoczone bakalie wraz z całą zalewą, płatki różane i skórkę pomarańczową. Ciasto mieszamy łyżką. Wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia - u mnie wymiar 12x20cm. Pieczemy w 180 stopniach przez 70 minut. Ciasto trzeba obserwować, aby za mocno nie przypiekło się na górze. Na ostatnie 20 minut można je przykryć papierem do pieczenia. Ciasto sprawdzamy wykałaczką - jeśli jest sucha, ciasto jest gotowe. Po zupełnym ostudzeniu, zajmujemy się lukrem. Cukier puder mieszamy z syropem różanym i bardzo dokładnie mieszamy. Kiedy lukier będzie gładki i śnieżnobiały polewamy ciasto i obsypujemy skórką pomarańczową.
wygląda rewelacyjnie :)
Boskie, jak z obrazka <3 Mniam ! <3
Dziekuję bardzo :)
idealne, mega apetyczne :-)
Cudowne i na pewno przepyszne :) Zdjęcia bajka :)