Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, proste ciasto bez pieczenia:)
Naczynie żaroodporne
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1010
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 45
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 1358
po prostu wspaniałe ciasto Latte Macchiato. Jedno z najpyszniejszych jakie są...
Odsłon: 519
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 6255
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1010
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 45
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 1358
po prostu wspaniałe ciasto Latte Macchiato. Jedno z najpyszniejszych jakie są...
Odsłon: 519
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 6255
Składniki
Roztapiam w kąpieli wodnej białą czekoladę oraz mleczną czekoladę (czekolady roztapiam osobno, ponieważ będziemy tworzyć jasną i ciemną masę). Czekolady wystudzam.
Wystudzoną białą czekoladę przelewam do miski, dodaję 300 mililitrów śmietanki 30% oraz serek mascarpone i miksuję do uzyskania gęstej masy. Kiedy masa będzie już gęsta dodaję do niej 3 szklanki płatków Kangus i delikatnie, ale dokładnie mieszam. Masę wkładam do lodówki na czas przygotowania ciemnej masy
Przygotowuję ciemną masę: roztopioną mleczną czekoladę przelewam do miski i miksuję wraz z 100 mililitrów śmietanki 30% na gęstą masę.
W naczyniu żaroodopornym wyścielonym papierem do pieczenia rozkładam herbatniki, a na nich rozsmarowuję jasną masę na to dodaję herbatniki i na herbatnikach rozsmarowuję ciemną masę. Wierzch posypuję płatkami Kangus. Smacznego!