Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na klasyczny andrut rodem z PRL-u według Piotra Ogińskiego. Receptura jest idealna, masa wychodzi niezwykle smaczna, a przełożone nią andruty pozostają chrupiące. Serdecznie polecamy zapisać pomysł i wypróbować przy najbliższej okazji. Jedyne, o czym musisz pamiętać to odpowiednia kolejność wykonywania czynności.
Jest to pyszne ciasto na biszkopcie, z kremem z mlekiem w proszku i ryżem pre...
Odsłon: 435
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 3015
Bezowy deser cytrynowy wymaga nieco pracy i czasu poświęconego na pieczenie c...
Odsłon: 2075
Zapiekane ziemniaki z duszoną cebulą mogą być świetną alternatywą dla podobne...
Odsłon: 8200
Jest to pyszne ciasto na biszkopcie, z kremem z mlekiem w proszku i ryżem pre...
Odsłon: 435
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 3015
Bezowy deser cytrynowy wymaga nieco pracy i czasu poświęconego na pieczenie c...
Odsłon: 2075
Zapiekane ziemniaki z duszoną cebulą mogą być świetną alternatywą dla podobne...
Odsłon: 8200
Składniki
Miękkie masło zmiksuj na puszystą masę. Następnie wsyp kakao i ponownie zmiksuj całość.
Żółtka przełóż do miski i ubijaj na najmniejszych obrotach przez kilka sekund, jedynie do ich rozkłócenia.
Następnie miskę połóż na garnku z gorącą wodą (zadbaj o to, aby spód miski nie dotykał wody). Ponownie zacznij miksować żółtka, tym razem na większych obrotach. Nie przestając miksować, dodawaj partiami cukier puder. Gdy masa zgęstnieje, a żółtka nabiorą jasnego koloru, zdejmij miskę z kąpieli wodnej.
Do masła z kakao wsyp mleko w proszku i dokładnie zmiksuj. W kolejnym kroku dodawaj partiami ubite żółtka z cukrem. Miksuj do momentu połączenia się składników. Gotową masę przełóż do lodówki na 10 minut.
Czekoladową masą przekładaj wafle. Na wierzchu wafli ułóż kawałek papieru do pieczenia i całość obciąż deską do krojenia, ciężką książką czy garnkiem. Odstaw na 2-3 godziny, aby masła stężała i połączyła ze sobą wafle.
Andruta krój w niewielkie prostokąty.