Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche ciasto z pyszną, lekko wilgotną, masa kokosową. Nie zawiera laktozy.
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 136
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 357
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 136
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 357
Składniki
Wiórki (250g) blendujemy z cukrem (130g). Wsypujemy do garnka, wlewamy jogurt (250g) i gotujemy chwilę mieszając, aż masa zacznie parować. Odkładamy do wystygnięcia.
Mąkę (500g), cukier (220g) i 2 łyżeczki proszku do pieczenia wsypujemy do miski, mieszamy łyżką. Do miski ścieramy na tarce, o grubych oczkach, zimne masło (może być zamrożone). Mieszamy. Dodajemy żółtka oraz łyżkę jogurtu. Zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części, owijamy folią, schładzany w lodówce przez ok. 30min.
Ubijamy 5 białek na sztywną pianę. Dodajemy do schłodzonej masy kokosowej (w 3 częściach) i delikatnie mieszamy łyżka.
Blaszkę o wym. 40x25cm wykładamy papierem do pieczenia. Pierwszą część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę, dziurkujemy widelcem.
Na ciasto wykładamy masę kokosową, wygładzamy łyżką.
Na masę kokosową wykładamy druga część ciasta - szczypiemy kawałki ciasta i układamy (w formie posypki).
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 160 stopniach ok. 50-60 minut.
Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego! [Przepis inspirowany przepisem Małej Cukierenki. Przerobiony na własne potrzeby - bez laktozy i z mąką orkiszową.]