Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Ta tarta to prawdziwa uczta dla podniebienia :) Nie wymaga pieczenia, fajnie się prezentuje i możecie użyć do niej dowolnych sezonowych owoców. Delikatne wnętrze panna cotta z mleczkiem kokosowym i jagodami idealnie współgra ze słodkim spodem na bazie ciastek oreo.
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2154
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 175
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2154
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 175
Składniki
Masło z czekoladą rozpuścić w kąpieli wodnej. Ciastka zmiksować na piasek. Do ciastek dodać płynne masło z czekoladą. Wymieszać do powstania "mokrego piasku". Wysypać na formę do tarty i dokładnie wylepić spód i boki, dociskając np. dnem szklanki. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach ciepłej wody. W rondlu podgrzać (ale nie doprowadzić do zagotowania) śmietanę z mlekiem kokosowym, cukrem i ekstraktem z wanilii. Do gorącej śmietany dodać żelatynę i dokładnie wymieszać rózgą. Jagody zblendować. Przetrzeć przez sito, aby pozbyć się skórek. Dodać do przestudzonej panna cotty i wymieszać. Tężejącą panna cottę wylać na spód i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Przed podaniem udekorować owocami i świeżą miętą. Wyjąć z lodówki na ok. 20 minut przed krojeniem, aby tarta miała temperaturę pokojową.
Rady: Do panna cotty można użyć mrożonych jagód, które należy wcześniej rozmrozić. Z soku jagodowego możecie zrobić wzorek nakrapiając wierzch tarty kropelkami i rozsmarowując je wykałaczką. Jeśli chcecie uzyskać bardziej intensywny kolor fioletowy panna cotty zwiększcie ilość jagód, zwiększając jednocześnie ilość żelatyny. Jeśli używacie laski wanilii należy przeciąć ją na pół, wydrążyć nożem miąższ i wraz z całą laską dodać do śmietany. Laskę wanilii usunąć po zagotowaniu.