Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słone orzechy arachidowe, pachnący kokos i słodkie bezy. Pyszny i nietypowy deser na jogurcie i serku ricotta. Z podanych składników wychodzą 4 porcje.
Kluski leniwe to delikatne i szybkie do przygotowania danie z ziemniakow, mąk...
Odsłon: 97
Polecam.
Odsłon: 1514
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1717
Kluski leniwe to delikatne i szybkie do przygotowania danie z ziemniakow, mąk...
Odsłon: 97
Polecam.
Odsłon: 1514
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1717
Składniki
Jogurt mieszamy z Ricottą i dzielimy na pół. Do jednej połówki dodajemy 2 łyżki cukru i kokos, do drugiej łyżkę cukru i masło orzechowe. Obie masy mieszamy o odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Kiedy masy zgęstnieją nakładamy je do miseczek (ja użyłam łupin kokosowych). Masy ładnie odróżniają się kolorem.
Mini bezy: Białko ubijamy rozpoczynając od małych obrotów i zwiększając do najwyższych. Dodajemy partiami cukier, na końcu mąkę ziemniaczaną. Bezy układamy łyżeczką na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 100 stopniach 70 minut (moje były bardzo malutkie). Zostawiamy w uchylonym piekarniku do ostudzenia. Dekoracje: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i wlewamy do małych foremek (na praliny). Schładzamy w lodówce. Jeśli nie macie foremek, to możecie udekorować deser czekoladą startą na tarce lub nożem. Podajemy mocno schłodzone. Mini bezy i czekoladowe dekoracje układamy przed samym podaniem!