Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słone orzechy arachidowe, pachnący kokos i słodkie bezy. Pyszny i nietypowy deser na jogurcie i serku ricotta. Z podanych składników wychodzą 4 porcje.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 115
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4231
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11568
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6609
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5520
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13691
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 115
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4231
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11568
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6609
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5520
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13691
Składniki
Jogurt mieszamy z Ricottą i dzielimy na pół. Do jednej połówki dodajemy 2 łyżki cukru i kokos, do drugiej łyżkę cukru i masło orzechowe. Obie masy mieszamy o odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Kiedy masy zgęstnieją nakładamy je do miseczek (ja użyłam łupin kokosowych). Masy ładnie odróżniają się kolorem.
Mini bezy: Białko ubijamy rozpoczynając od małych obrotów i zwiększając do najwyższych. Dodajemy partiami cukier, na końcu mąkę ziemniaczaną. Bezy układamy łyżeczką na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 100 stopniach 70 minut (moje były bardzo malutkie). Zostawiamy w uchylonym piekarniku do ostudzenia. Dekoracje: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i wlewamy do małych foremek (na praliny). Schładzamy w lodówce. Jeśli nie macie foremek, to możecie udekorować deser czekoladą startą na tarce lub nożem. Podajemy mocno schłodzone. Mini bezy i czekoladowe dekoracje układamy przed samym podaniem!