Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słone orzechy arachidowe, pachnący kokos i słodkie bezy. Pyszny i nietypowy deser na jogurcie i serku ricotta. Z podanych składników wychodzą 4 porcje.
Wspaniałe świąteczne danie.
Odsłon: 45
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 596
Sałatka z tofu z dodatkiem świeżych warzyw to prawdziwy rarytas dla każdego w...
Odsłon: 1454
Ulubiona wędlina z kaczki.
Odsłon: 322
Wspaniałe świąteczne danie.
Odsłon: 45
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 596
Sałatka z tofu z dodatkiem świeżych warzyw to prawdziwy rarytas dla każdego w...
Odsłon: 1454
Ulubiona wędlina z kaczki.
Odsłon: 322
Składniki
Jogurt mieszamy z Ricottą i dzielimy na pół. Do jednej połówki dodajemy 2 łyżki cukru i kokos, do drugiej łyżkę cukru i masło orzechowe. Obie masy mieszamy o odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Kiedy masy zgęstnieją nakładamy je do miseczek (ja użyłam łupin kokosowych). Masy ładnie odróżniają się kolorem.
Mini bezy: Białko ubijamy rozpoczynając od małych obrotów i zwiększając do najwyższych. Dodajemy partiami cukier, na końcu mąkę ziemniaczaną. Bezy układamy łyżeczką na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 100 stopniach 70 minut (moje były bardzo malutkie). Zostawiamy w uchylonym piekarniku do ostudzenia. Dekoracje: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i wlewamy do małych foremek (na praliny). Schładzamy w lodówce. Jeśli nie macie foremek, to możecie udekorować deser czekoladą startą na tarce lub nożem. Podajemy mocno schłodzone. Mini bezy i czekoladowe dekoracje układamy przed samym podaniem!