Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 04-05-2017
Dzisiaj zapraszam na smakowity torcik kokosowy, przygotowany z delikatnych naleśników oraz masy na bazie mleczka kokosowego i serka mascarpone. Smaku i świeżości dodają mu soczyste kawałki ananasa. Taki torcik to doskonały wybór na przyjęcie urodzinowe dla maluchów, ale także słodki deser dla dorosłych.
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9545
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3122
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6625
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9545
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3122
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6625
Składniki
Serek mascarpone ubijamy za pomocą miksera z mleczkiem kokosowym z puszki (bez wody kokosowej, wykorzystujemy tylko gęste, białe mleczko), likierem, i cukrem pudrem (ilość wedle upodobań smakowych). Do masy dodajemy wiórki kokosowe, dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki dla odpowiedniego schłodzenia oraz stężenia kremu.
Wodę i mleczko kokosowe, maślankę, olej oraz wodę mineralną wlewamy do miksera, wbijamy jajka, dodajemy mąkę, cukier puder oraz szczyptę soli i miksujemy wszystko na jednolitą masę. Porcje masy wlewamy na dobrze rozgrzaną i delikatnie wysmarowaną olejem patelnię naleśnikową i smażymy je z obu stron. Naleśniki studzimy.
Na każdy naleśnik nakładamy porcje masy kokosowej oraz pokrojone na mniejsze kawałki ananasy i układamy je partiami na sobie. Torcik smarujemy masą kokosową i obsypujemy wiórkami kokosowymi.
Gotowy torcik przed pokrojeniem należy schłodzić w lodówce. Życzę smacznego :)