Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć babki, w tym roku będzie to kolorowa babka z cukrem pudrem.
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 335
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 241
Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...
Odsłon: 1372
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 335
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 241
Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...
Odsłon: 1372
Składniki
Do miski przekładamy jajka, wsypujemy cukier i wszystko ucieramy na jasną puszystą masę. Do masy jajecznej wlewamy wodę oraz olej i całość dokładnie miksujemy, następnie wsypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, wszystko ponownie miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowe ciasto dzielimy na cztery równe części, do każdej części dodajemy odrobinę barwnika w dowolnym kolorze i dokładnie mieszamy.
Do posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formy na babkę wlewamy po dwie łyżki dowolnego koloru ciasta, a na nie nakładamy 2 łyżki innego koloru. Czynność tę powtarzamy, aż do wyczerpania składników. Ciasto nakładamy cały czas w tym samym miejscu. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do rozgrzanego do 180 st C. piekarnika i pieczemy około 40- 50 minut. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Wystudzoną babkę wyjmujemy z formy i oprószamy cukrem pudrem.