Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć babki, w tym roku będzie to kolorowa babka z cukrem pudrem.
To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35631
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1185
Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1749
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 5968
To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35631
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1185
Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1749
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 5968
Składniki
Do miski przekładamy jajka, wsypujemy cukier i wszystko ucieramy na jasną puszystą masę. Do masy jajecznej wlewamy wodę oraz olej i całość dokładnie miksujemy, następnie wsypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, wszystko ponownie miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowe ciasto dzielimy na cztery równe części, do każdej części dodajemy odrobinę barwnika w dowolnym kolorze i dokładnie mieszamy.
Do posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formy na babkę wlewamy po dwie łyżki dowolnego koloru ciasta, a na nie nakładamy 2 łyżki innego koloru. Czynność tę powtarzamy, aż do wyczerpania składników. Ciasto nakładamy cały czas w tym samym miejscu. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do rozgrzanego do 180 st C. piekarnika i pieczemy około 40- 50 minut. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Wystudzoną babkę wyjmujemy z formy i oprószamy cukrem pudrem.