Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka wielkanocna ucierana albo też babka tulipan, jak kto woli
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4214
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416644
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4214
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416644
Składniki
Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę. Dodajemy żółtka i ucieramy dalej
Do utartej masy dodajemy partiami mąkę przesiana z proszkiem do pieczenia, mąka ziemniaczana i szczyptą soli. Cały czas ucieramy ( na niższych obrotach ). Między kolejnymi partiami maki dolewamy też partiami mleko
Ubijamy pianę z białek dodając do nich kilka kropli aromatu migdałowego i dodajemy do ciasta. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji
Tak przygotowane ciasto dzielimy na 4 części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej kisiel, do następnej mak, a do kolejnej 2 łyżki mąki pszennej. Poszczególne części ciasta mieszamy z dodanymi składnikami
Formę na babkę ( o średnicy ok 23 cm ) smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułka tartą
Do formy przekładamy najpierw ciasto kakaowe. Na niego wykładamy ciasto jasne. Następna warstwę powinno stanowić ciasto wiśniowe, a na koniec wykładamy ciasto z makiem
Babkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 50 - 60 minut
Po upieczeniu babkę wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Po wystudzeniu wyjmujemy z formy i oblewamy polewą ( u mnie z czekolady )