Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka wielkanocna ucierana albo też babka tulipan, jak kto woli
Plaster schabu z tłuszczykiem i kością.
Odsłon: 61
Z uwielbieniem wspominamy babciną kuchnię. Przywołuje piękne wspomnienia z d...
Odsłon: 394
Gniazda, pączki wiedeńskie, pączki hiszpańskie – to alternatywne nazwy niesam...
Odsłon: 2851
Jeśli masz ochotę na szybki, a zarazem wyjątkowo pyszny deser, ten przepis je...
Odsłon: 661
Plaster schabu z tłuszczykiem i kością.
Odsłon: 61
Z uwielbieniem wspominamy babciną kuchnię. Przywołuje piękne wspomnienia z d...
Odsłon: 394
Gniazda, pączki wiedeńskie, pączki hiszpańskie – to alternatywne nazwy niesam...
Odsłon: 2851
Jeśli masz ochotę na szybki, a zarazem wyjątkowo pyszny deser, ten przepis je...
Odsłon: 661
Składniki
Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę. Dodajemy żółtka i ucieramy dalej
Do utartej masy dodajemy partiami mąkę przesiana z proszkiem do pieczenia, mąka ziemniaczana i szczyptą soli. Cały czas ucieramy ( na niższych obrotach ). Między kolejnymi partiami maki dolewamy też partiami mleko
Ubijamy pianę z białek dodając do nich kilka kropli aromatu migdałowego i dodajemy do ciasta. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji
Tak przygotowane ciasto dzielimy na 4 części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej kisiel, do następnej mak, a do kolejnej 2 łyżki mąki pszennej. Poszczególne części ciasta mieszamy z dodanymi składnikami
Formę na babkę ( o średnicy ok 23 cm ) smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułka tartą
Do formy przekładamy najpierw ciasto kakaowe. Na niego wykładamy ciasto jasne. Następna warstwę powinno stanowić ciasto wiśniowe, a na koniec wykładamy ciasto z makiem
Babkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 50 - 60 minut
Po upieczeniu babkę wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Po wystudzeniu wyjmujemy z formy i oblewamy polewą ( u mnie z czekolady )