Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto to piekę bardzo często bo jest szybkie i łatwe do przygotowania – nawet laik kulinarny poradzi sobie z nimi. Poza tym bardzo ładnie się prezentuje i jest pyszne.
Przepis na babkę piaskową przybył do Polski ze wschodu, a za panowania króla...
Odsłon: 208912
Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 471
Przepis na babkę piaskową przybył do Polski ze wschodu, a za panowania króla...
Odsłon: 208912
Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 471
Składniki
Białka jajek oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Margarynę utrzeć z żółtkami i cukrem na puszystą masę. Następnie, stopniowo dodać 2 szklanki mąki, proszek do pieczenia, ocet, olej i aromat waniliowy. Całość utrzeć na jednolitą masę. Na koniec delikatnie wmieszać białka. Podzielić ciasto na trzy części. Do jednej dodać łyżkę mąki, do drugiej łyżkę kakao, a do trzeciej pół szklanki maku. Formę o wymiarach około 20x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie włożyć białe ciasto, później ciasto z kakao, a na wierzch ciasto z makiem. Ciasto piec w 160stopniach przez 50-60minut. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać mleko i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Polewą polać wystudzone ciasto.