Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponujemy ulubione ciasto dzieci, mocno kakaowe, przełożone delikatnym kremem i bananami. Nasz kopiec kreta jest nieduży, taki w sam raz na podwieczorek. Oprócz bananów dodamy do niego wiśnie, które przełamią słodycz kremówki i banana. Możemy oczywiście zamiast wiśni dać do kopca maliny, kiwi albo ananasa. Możliwości są nieograniczone. Jeśli chcemy zrobić większy kopiec możemy po prostu podwoić składniki i upiec ciasto w tortownicy 24 cm średnicy. Ciasto jest bardzo proste do upieczenia i zawsze się udaje. Poradzi sobie z nim nawet nowicjusz.
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1795
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14398
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19502
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13157
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1795
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14398
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19502
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13157
Składniki
Tortownicę o średnicy 18 cm wykładamy na dnie i po bokach papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175 °C (góra-dół bez termoobiegu).
Miseczkę (u nas szklana) o średnicy 18 cm i pojemności 0,75 l wyściełamy folią spożywczą.
Ciasto:
Masło roztapiamy i studzimy. Banana blendujemy na gładką masę. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę odważamy i przesiewamy do miski.
Do misy miksera wbijamy jajka, wsypujemy cukier i szczyptę soli. Ubijamy całość na gładką, puszystą masę. Następnie wlewamy masło i papkę bananową. Krótko mieszamy. Dodajemy w dwóch porcjach sypkie składniki. Również krótko miksujemy, tylko do połączenia składników. Ciasto jest dosyć gęste, dlatego dajemy odrobinę sodki, która dźwignie je w pierwszym etapie pieczenia.
Przekładamy ciasto do tortownicy. Stukamy 2-3 razy foremką o blat, aby pozbyć się nadmiaru powietrza. Wstawiamy blaszkę do nagrzanego piekarnika i pieczemy ciasto 30-35 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto studzimy i przekrawamy na dwie części. Spód odkładamy. Górę kruszymy w rękach do miseczki.
Krem:
Kremówka i mascarpone muszą być doskonale schłodzone. Przekładamy je do misy miksera, dosypujemy cukier puder i ubijamy na sztywno na najwyższych obrotach miksera. Na koniec dodajemy aromat pomarańczowy i 2 łyżki pokruszonego ciasta. Mieszamy całość łyżką.
Składamy kopiec:
Na dno miski wyłożonej folią dajemy 2 czubate łyżki kremu. Układamy na nim połowę pokrojonego na plasterki banana. Przykrywamy kremem i układamy resztę banana.
Teraz dajemy krem, osączone z płynu wiśnie.
Przykrywamy je resztą kremu i układamy na końcu spód ciasta. Owijamy miskę folią. Odkładamy ciasto na 2-3 godziny do lodówki.
Na koniec przekładamy ciasto na talerz, zdejmujemy ostrożnie miskę i folię. Obklejamy kopiec pokruszoną górą ciasta.
Kopiec kreta gotowy!