Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Korże, czyli kruche ciasteczka z makiem. Przechowywane w szczelnym pojemniku zachowują świeżość i smak nawet do 8 tygodni. Idealny dodatek do kawy lub herbaty. Przepis zaczerpnięty z książki: "Kuchnia polska" praca zbiorowa pod redakcją Dr. Stanisława Bergera, Polskie Wydawnictwa Gospodarcze, Warszawa 1960
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 49
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 140
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2823
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 4195
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 49
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 140
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2823
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 4195
Składniki
Mąkę przesiej do miski. Dodaj mak, proszek do pieczenia, szczyptę soli oraz pokrojone w kostkę masło. Wbij jajko. Dodawaj po odrobinie mleka. Zagniataj ciasto. Ciasto powinno wyjść dosyć luźne, nieco delikatniejsze, niż ciasto na kluski.
Ciasto przełóż na stolnicę, rozwałkuj na placek o grubości około 2-3 mm. Wytnij radełkiem lub nożem równej wielkości prostokąty.
Korże przełóż na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 10-12 minut (do zrumienienia). Zdejmij ostrożnie z blachy, żeby ciasteczka się nie pokruszyły.