Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na aromatyczne i smakowite ciasto marchewkowe z rodzynkami, kawałkami orzechów włoskich oraz korzenną nutą. Ciasto jest puszyste i wilgotne, a swym smakiem i aromatem idealnie podkreśli cudowny klimat Świąt :)
Minipączki z serka przygotujesz bez dodatku drożdży. Wychodzą pulchne, słodki...
Odsłon: 4577
Kruche faworki smażone na głębokim tłuszczu to smak, który od lat kojarzy się...
Odsłon: 1311
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 253
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34336
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 619
Minipączki z serka przygotujesz bez dodatku drożdży. Wychodzą pulchne, słodki...
Odsłon: 4577
Kruche faworki smażone na głębokim tłuszczu to smak, który od lat kojarzy się...
Odsłon: 1311
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 253
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34336
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 619
Składniki
Marchewki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do miski wsypujemy obie mąki (tortową i pełnoziarnistą), dodajemy po łyżeczce proszku do pieczenia i sody oczyszczonej oraz przyprawę korzenną i kurkumę. Wszystkie suche składniki dokładnie mieszamy.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
Do piany białkowej dodajemy kolejno żółtka, a następnie cukier, olej oraz miód i delikatnie miksujemy dla dobrego połączenia. Następnie łączymy mokrą masę z suchymi składnikami z miski, a na koniec dodajemy startą marchewkę, rodzynki, posiekane orzechy włoskie i ponownie mieszamy.
Powstałe ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia oraz wysmarowanej masłem* i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 45 minut (do suchego patyczka). * Papier wysmarowany masłem możemy dodatkowo obsypać bułką tartą.
Po upieczeniu studzimy ciasto, a następnie posypujemy jego wierzch cukrem pudrem.
Życzę smacznego! :)