Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jogurtowiec na zimno na ciemnym biszkopcie. Jogutrowiec z owocami i galaretką. Ciasto wyszło pyszne i śliczne.
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 57
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 133
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4187
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8635
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 57
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 133
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4187
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8635
Składniki
biszkopt- Białka ubić z cukrem, potem dodawanymi żółtkami po 1. Przesiać mąkę, kakao , proszek. Lekko mieszać, dolewając olej.Przelać do blaszki 30x40 wyłożonej papierem do pieczenia. Piec biszkopt w 175* ok.30 min.Po upieczeniu obrócić na deskę ze ściereczką. Zdjąć blaszkę i papier. Ostudzić i włożyć z powrotem do tej blaszki, lecz z wyżej zabezpieczonym papierem. Można biszkopt nasączyć ale to nie konieczne bo jest miękki.
krem jogurtowy-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie , ostudzić do letniego. Śmietankę i jogurt ubić z cukrem pudrem i fixem. Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować. Wylać do blaszki na biszkopt i schłodzić, jeśli rzadki. U mnie był stabilny to od razu poukładałam owoce.
owoce-Kiwi obrać, pokroić na 0,5 cm. plasterki. Dobrze jest je zahartować, żeby nie rozpuściły galaretki.Zagotować na patelni trochę wody z cukrem i chwilkę zaparzyć te plasterki. Odsączyć i osuszyć, potem poukładać na kremie. Pomarańcze obrać i pokroić w plasterki też 0,5 cm.Troszkę osuszyć ręcznikiem papierowym i poukładać na kremie.Borówkę amerykańską jak i winogron umyć, osuszyć i poukładać na kremie. Maliny nie myć, tylko przetrzeć ściereczką i przeglądnąć środki. Poukładać na kremie.
galaretka- Galaretkę rozpuścić w przegotowanej gorącej wodzie. Ostudzić do lekkiego tężenia. Polać dokładnie każdy owoc i schłodzić w lodówce.