Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
koszyczek z ciasta drożdżowego , ozdoba wielkanocnego śniadania
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11509
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4987
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1229
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10099
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1490
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11509
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4987
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1229
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10099
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1490
Składniki
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i mąki i kilkoma łyżkami ciepłego mleka ,odstawić na kilka minut do wyrośnięcia.Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem i olejkiem ,dodać resztę mąki (zostawiając 2 łyżki),ciepłe mleko,wyrośnięte drożdże i sól,wyrobić na końcu dodawać powoli stopione masło i wyrabiać ,wyrobione ciasto przykryć ścireczką i dstawić na ok. 40 minut do wyrośnięcia.wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość pół cm.i pociąć na paski szerokości ok.pół cm,(powinno wyjść ok 22 pasków)dłonie opruszyć mąką połowę pasków ułożyć na opruszonej mąką stolnicy w odstepie pół cm .od siebie i przeplatać miedzy nimi pozostałe paski tworząc gęstą siatkę.Gotową siatkę przełożyć na miskę żaroodporną albo żelazną posmarowaną masłem i odwróconą do góry dnem,ciasto które będzie wystawać poza miskę odciąć nożem i ponownie zarobić ,zrobić z niego okrag ,który bedzie podstawą do koszyka i ucho (mnie ucho niestety pękło na pół bo zrobiłam za cienkie ale może komuś wyjdzie) jeśli zostanie ciasta to można upiec rogale.wszystkie elementy posmarowac rozbełtanym jajkiem i piec ok. 35 minut.Podstawę do koszyka i ucho mocujemy gestym lukrem.Miskę po upieczeniu powinno się wyciągnąć ale ja ją zostawiłam wtedy koszyczek jest stabilny i napewno się nie rozwali.