Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty krem budyniowy z dodatkiem ajerkoniaku to doskonała propozycja dla wielbicieli ciast o wyrazistych smakach z delikatną nutą alkoholu. Krem jest przepyszny, o aksamitnej konsystencji, stabilny.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118076
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8406
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3117
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2132
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1542
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118076
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8406
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3117
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2132
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1542
Składniki
Wszystkie składniki kremu w temperaturze pokojowej!
400 ml mleka wstawiamy na umiarkowany ogień w garnku o grubym dnie. Resztę mleka miksujemy z cukrem, żółtkami, cukrem waniliowym, mąką i skrobią. Gotową masę wlewamy do gorącego mleka, energicznie mieszamy, aby nie porobiły się grudki. Od momentu zagotowania masy trzymamy ją jeszcze na ogniu minutę, aby zgęstniała. Przelewamy do miski i przykrywamy „w kontakt” folią spożywczą, aby nie zrobił się na powierzchni budyniu kożuch. Odstawiamy do wystudzenia do temperatury pokojowej.
Masło i masa budyniowa oraz ajerkoniak powinny mieć podobną temperaturę, wówczas krem się nie zwarzy.
Masło rozbijamy na puch mikserem, powinno zbieleć. Nie przerywamy ucierania i dodajemy partiami budyń, krótko mieszając, tylko do połączenia obu mas. Następnie cienką stróżką wlewamy ajerkoniak. W opisie podajemy 200 ml, ale jeśli ajerkoniak jest rzadki należy dodać go mniej. Masa ma być gęsta. Budyń powinien być również dość gęsty, nie lejący się. Po przełożeniu kremem ciasta należy je włożyć do lodówki na kilka godzin, aby krem się ustabilizował. Krem budyniowy z ajerkoniakiem gotowy!