Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszysty, smaczny krem z dyni, świetny do ciast oraz deserów.
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 66
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 464
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1390
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1870
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 66
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 464
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1390
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1870
Składniki
Puree z dyni Dynie pokroić na ćwiartki wydrążyć miąższ oraz pestki, obrać ze skóry, tak przygotowaną dynię piec w nagrzanym piekarniku około 40 minut, aż zrobi się miękka. Następnie upieczoną dynie przełożyć do blendera i zmiksować na gładką masę. Odstawić do przestygnięcia
Krem Zagotować 500 ml mleka, pozostałą części mleka dokładnie wymieszać żółtkami, obiema mąkami, oraz puree z dyni. Masę jajeczną wlać powoli na wrzące mleko i energicznie mieszać, uważając aby niepowstały grudki, chwilę podgotować. Budyń przykryci folią spożywczą zapobiegnie to zrobieniu się kożucha na budyniu i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Masło utrzeć na puch i cały czas miksując stopniowo dodawać przestygnięty budyń. Na początku krem może wydawać się że jest „luźny” ale gdy się schłodzi w lodówce, robi się sztywny i puszysty. *masło jak i budyni powinny być w temperaturze pokojowej.