Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dwa płaty ciasta francuskiego przełożone dwoma kremami: budyniowym i śmietankowym. Pychota!
Minipączki z serka przygotujesz bez dodatku drożdży. Wychodzą pulchne, słodki...
Odsłon: 3850
Kruche faworki smażone na głębokim tłuszczu to smak, który od lat kojarzy się...
Odsłon: 992
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 236
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34231
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 574
Minipączki z serka przygotujesz bez dodatku drożdży. Wychodzą pulchne, słodki...
Odsłon: 3850
Kruche faworki smażone na głębokim tłuszczu to smak, który od lat kojarzy się...
Odsłon: 992
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 236
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34231
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 574
Składniki
1. W pierwszej kolejności upiecz blaty ciasta francuskiego. 2. Ciasto francuskie piecz na blasze z wyposażenia piekarnika. 3. Dwie blachy wyłóż papierem do pieczenia. Na każdą blaszkę rozłóż płat ciasta francuskiego i poczekaj, aż ciasto osiągnie temperaturę pokojową. 4. Gęsto ponakłuwaj widelcem. 5. Blaty ciasta francuskiego piecz osobno w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około 20-25 minut - do uzyskania ciemnozłotego koloru. W trakcie pieczenia ciasto mocno rośnie. Wszelkie nierówności należy poprzekłuwać widelcem. 6. Ciasto pozostaw do ostudzenia.
1. Przygotuj krem budyniowy. W garnku z grubym dnem zagotuj 1,5 szklanki mleka z cukrem. Kiedy mleko zacznie wrzeć dodaj śmietanę kremówkę, cukier waniliowy, wymieszaj, ponownie zagotuj. 2. Do wysokiego naczynia wlej pozostałe 0,5 szklanki mleka, dodaj żółtka, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Zmiksuj na gładką, jednolitą masę. Na gotujące się mleko ze śmietaną kremówką wlej przygotowaną wcześniej mieszankę z żółtkami i cały czas mieszając ugotuj gęsty budyń. Budyń zdejmij z ognia, przykryj folią spożywczą i pozostaw do całkowitego ostudzenia. 3. Miękkie masło utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawaj do masła ostudzony budyń. Miksuj do momentu uzyskania gładkiego, jednolitego kremu budyniowego.
1. Przygotuj krem śmietankowy. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny. 2. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Dodaj przesiany cukier puder. Krótko zmiksuj. Pod koniec miksowania cienkim strumieniem wlej żelatynę.
1. Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. 2. Blaty ciasta przytnij do wymiarów formy. 3. Na spodzie blaszki ułóż pierwszy blat ciasta francuskiego (nakłuwaną stroną do góry). Wyłóż masę budyniową, wyrównaj, następnie delikatnie wyłóż masę śmietankową. Ułóż drugi blat ciasta francuskiego. Wierzch ciasta oprósz cukrem pudrem.