Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczna kremówka to warstwy ciasta francuskiego przełożone kremem budyniowym i bitą śmietaną. Nieco inna jest kremówka z pianką pistacjową, która wnosi do przysmaku nową jakość.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam wspaniały pasztet z pieczonej kaczki z d...
Odsłon: 2458
Żeby relish z cukinii ładnie wyglądał w słoikach i na talerzu, najlepiej będz...
Odsłon: 172
Przepyszne, szybkie i efektowne danie, które świetnie sprawdzi się zarówno w...
Odsłon: 65
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam wspaniały pasztet z pieczonej kaczki z d...
Odsłon: 2458
Żeby relish z cukinii ładnie wyglądał w słoikach i na talerzu, najlepiej będz...
Odsłon: 172
Przepyszne, szybkie i efektowne danie, które świetnie sprawdzi się zarówno w...
Odsłon: 65
Składniki
Przygotuj domowy krem z pistacji. Obierz je z łupin i zalej w rondelku wrzątkiem. Po kilku minutach odcedź i usuń skórki (możesz to zrobić, pocierając pistacje pomiędzy warstwami ściereczki). Tak przygotowane pistacje zblenduj na gładki, tłusty krem (potrwa to kilka minut).
Gotowy krem utrzyj mikserem na wysokich obrotach, by go napowietrzyć i nadać mu jeszcze bardziej kremowa konsystencję.
Podziel ciasto francuskie na 3 identyczne prostokąty. Ponakłuwaj je widelcem i ułóż na blasze
piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli nie mieszczą się wszystkie na raz, upiecz je po kolei.
Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez około 15-20 minut – aż ciasto wyrośnie i zarumieni się. Odłóż upieczone arkusze ciasta do wystudzenia.
Rozpuść żelatynę w gorącym mleku i odstaw do lekkiego przestudzenia. Żelatyna nie może być gorąca, ale ma pozostać płynna.
Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder.
Dodaj 2 łyżki śmietany do płynnej żelatyny. Wymieszaj. Tak przygotowaną żelatynę wmieszaj do ubitej kremówki (rozprowadź ją równomiernie w całej objętości śmietany).
Podziel śmietanę na dwie części, mniej więcej w proporcji 3:1. Mniejszą część delikatnie wymieszaj z kremem pistacjowym. Dla podbicia koloru, możesz dodać nieco matchy rozpuszczonej w odrobinie ciepłego mleka.
Rozsmaruj na dwóch arkuszach ciasta masę pistacjową. Na wierzch wyłóż bitą śmietanę. Ułóż arkusze ciasta jeden na drugim i przykryj całość trzecim, suchym arkuszem. Wstaw na 2-3 godziny do lodówki. Przed podaniem oprósz ciasto cukrem pudrem.