Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy wiesz, że słynne w naszym kraju kremówki papieskie możesz przygotować bez trudu w domowych warunkach? Oto przepis na ulubione ciastka młodego Karola Wojtyły.
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 85100
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2397
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9908
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3809
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 7010
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 85100
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2397
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9908
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3809
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 7010
Składniki
Rozwiń pierwszy z arkuszy ciasta francuskiego i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwaj ciasto widelcem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez około 15 minut – aż ciasto mocno się zarumieni. W ten sam sposób upiecz drugi arkusz. Odłóż do wystudzenia.
Połącz obie mąki i rozpuść w około 200 ml mleka. Wymieszaj z żółtkami. Resztę mleka zagotuj z ziarenkami wyskrobanymi z laski wanilii (na czas podgrzewania mleka możesz też włożyć do garnka pusty strąk) i cukrem.
Gdy mleko się zagotuje, przelej do niego przygotowaną mieszankę i od razu zacznij mieszać gęstniejąca masę (najlepiej rózgą kuchenną), by nie powstały grudki. Gotuj na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż masa uzyska konsystencję budyniu. Odstaw do wystudzenia. Powierzchnię budyniu przykryj folią spożywczą, by nie powstał kożuch.
Utrzyj masło na jasną, puszystą masę. Nie przerywając ucierania, partiami dodaj przestudzony budyń. Gotowy krem budyniowy przełóż na jeden z arkuszy upieczonego ciasta. Wyrównaj i wstaw na około 2-3 godziny do lodówki.
Ubij mocno schłodzoną śmietanę kremówkę z cukrem pudrem. Bitą śmietanę wymieszaj dokładnie z żelatyną rozpuszczoną w gorącym (około 60°C) mleku.
Rozprowadź bitą śmietanę na warstwie kremu budyniowego. Przykryj ją z wierzchu drugim arkuszem ciasta. Wstaw kremówkę do lodówki na kolejne 2-3 godziny. Przez podaniem pokrój ją na mniejsze kawałki i oprósz z wierzchu cukrem pudrem.