Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten kremowy sernik to wyjątkowy deser, który zachwyca swoją aksamitną konsystencją. Delikatne, słodkie wnętrze doskonale współgra z chrupiącym spodem z ciasteczek. Smak wanilii subtelnie przenika przez każdy kęs, tworząc przyjemne doznania smakowe. Kluczem do idealnej konsystencji jest wybór odpowiedniego sera. W naszym przypadku jest to śmietankowy serek Philadelphia.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 361
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 385
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 820
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 361
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 385
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 820
Składniki
Tortownicę (22-23 cm średnicy) nasmaruj masłem, a dno i boki blaszki owiń szczelnie folią aluminiową (od zewnątrz). Użyj kilku warstw folii, aby mieć pewność, że otrzymasz całkowitą szczelność. Odstaw blaszkę na bok.
Herbatniki wsyp do worka strunowego i rozgnieć wałkiem do ciasta, aby otrzymać okruszki niczym piasek. Do dużej miski wsyp pokruszone herbatniki, cukier i płynne, rozpuszczone masło. Dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły. Wyłóż mieszankę maślano-herbatnikową na dno tortownicy i mocno ugnieć łyżką lub palcami. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 8 minut. Umieść podpieczone ciasto na kratce i odstaw do ostudzenia.
Przejdź do przygotowania masy serowej. Pamiętaj, że wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. W misie miksera utrzyj serek, aby stał się puszysty i gładki. W razie potrzeby zeskrob boki miski. Dodaj cukier i wanilię, miksuj do pełnego utarcia cukru. Następnie dodaj jajka i żółtka, jedno po drugim, ubijając po dodaniu każdego. Na koniec dolej śmietanę i miksuj do pełnego połączenia składników. Wlej serową masę na podpieczony spód i wyrównaj silikonową szpatułką.
Umieść tortownicę z sernikiem w dużej, głębokiej formie. Napełnij dużą formę gorącą wodą, która powinna sięgać na ok. 5 cm wysokości tortownicy. Dzięki pieczeniu sernika w kąpieli wodnej, osiągniesz idealny efekt bez pęknięć.
Ostrożnie umieść dwie blaszki w piekarniku i piecz ok. 1 godz. 10 minut w 180°C. Następnie wyłącz piekarnik i pozostaw sernik w zamkniętym piecu przez ok. 45 minut. Po tym czasie uchyl drzwiczki i odczekaj kolejne 20 minut. Następnie wyjmij ciasto. Przejedź nożem wzdłuż krawędzi tortownicy i odstaw do pełnego wystudzenia na kratce. Pamiętaj, aby nie wyjmować ciepłego ciasta z blaszki, ponieważ może się rozpaść. Tortownicę z kremowym sernikiem owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem możesz posypać wiórkami białej czekolady lub udekorować w inny, dowolny sposób.