Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Ciasta
  • Kremowy sernik gotowany z orzechami
  • Ciasta
  • Przepis na

Kremowy sernik gotowany z orzechami

17.03.2023 Odsłon: 24357
5.0 (38 oceny)
Czas przygotowania
do 60 min
60 min
Liczba porcji
> 6 osób
>6 os.
MazPrzyGarach
MazPrzyGarach

Dzisiaj zapraszam na kremowy i rozpływający się w ustach sernik gotowany. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu – wymaga jedynie odrobinę cierpliwości. Można je przygotować z dowolnym orzechami; ja użyłem dzisiaj pistacji, które nadały całości nie tylko bardzo subtelnego, delikatnego smaku, ale też pięknego koloru. Wszystko pokryte jest słodką polewą z białej czekolady i udekorowane odrobiną orzechów. To deser, który fantastycznie sprawdzi się na wielkanocnym stole!

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Potrzebne przybory kuchenne

blaszka 18 x 28 cm, garnek z grubym dnem

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!
Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

KORAL
KORAL
Ciasta

Ciasto truskawkowe z kajmakiem

Ciasta Ciasto truskawkowe z kajmakiem

Ciasto rozpływające się z ustach.

  • Impreza
  • Grill
  • Komunia
  • Do pracy
  • Polska
  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta

Odsłon: 1123

do 30 min 30 min
18
wałek
wałek
Zupy

Meksykański kociołek

Zupy Meksykański kociołek

Wielki kociołek pikantnej zupy gulaszowej w stylu meksykańskim, w sam raz na...

  • Polska
  • Meksykańska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Fasolka
  • Papryka
  • Kukurydza
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 964

do 60 min 60 min
4
Misia36
Misia36
Zupy

Zupa pieczarkowa dla 4 osób

Zupy Zupa pieczarkowa dla 4 osób

Trochę mi się śmietaną zważyła

  • Buliony
  • Warzywa
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Dla zdrowia
  • Keto

Odsłon: 116

do 15 min 15 min
2
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Piernik dojrzewający

Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 3625

do 30 min 30 min
24
smaker
smaker
Dania główne

Placki ziemniaczane z piekarnika

Dania główne Placki ziemniaczane z piekarnika

Placki ziemniaczane to danie, które dla wielu z nas jest wyjątkowym przysmaki...

  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Jajka
  • Jogurt
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Gulasze
  • Placki
  • Dżemy
  • Jajka

Odsłon: 170949

do 30 min 30 min
92
maddalena
maddalena
Dania główne

Fasolka po bretońsku

Dania główne Fasolka po bretońsku

Smaczna fasolka lubiana przez wszystkich:).

  • Warzywa
  • Fasolka
  • Papryka
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Majeranek
  • Kiełbasy

Odsłon: 959

> 60 min >60 min
2
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

KORAL
KORAL
Ciasta

Ciasto truskawkowe z kajmakiem

Ciasta Ciasto truskawkowe z kajmakiem

Ciasto rozpływające się z ustach.

  • Impreza
  • Grill
  • Komunia
  • Do pracy
  • Polska
  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta

Odsłon: 1123

do 30 min 30 min
18
wałek
wałek
Zupy

Meksykański kociołek

Zupy Meksykański kociołek

Wielki kociołek pikantnej zupy gulaszowej w stylu meksykańskim, w sam raz na...

  • Polska
  • Meksykańska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Fasolka
  • Papryka
  • Kukurydza
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 964

do 60 min 60 min
4
Misia36
Misia36
Zupy

Zupa pieczarkowa dla 4 osób

Zupy Zupa pieczarkowa dla 4 osób

Trochę mi się śmietaną zważyła

  • Buliony
  • Warzywa
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Dla zdrowia
  • Keto

Odsłon: 116

do 15 min 15 min
2
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Piernik dojrzewający

Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 3625

do 30 min 30 min
24
smaker
smaker
Dania główne

Placki ziemniaczane z piekarnika

Dania główne Placki ziemniaczane z piekarnika

Placki ziemniaczane to danie, które dla wielu z nas jest wyjątkowym przysmaki...

  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Jajka
  • Jogurt
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Gulasze
  • Placki
  • Dżemy
  • Jajka

Odsłon: 170949

do 30 min 30 min
92
maddalena
maddalena
Dania główne

Fasolka po bretońsku

Dania główne Fasolka po bretońsku

Smaczna fasolka lubiana przez wszystkich:).

  • Warzywa
  • Fasolka
  • Papryka
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Majeranek
  • Kiełbasy

Odsłon: 959

> 60 min >60 min
2
Smaker
REKLAMA
Smaker
Ciasta
Smaker
Kremowy sernik gotowany z orzechami
Autor:
MazPrzyGarach
do 60 min
> 6 osób

Składniki

Pasta orzechowa
  • 200 g surowych, niesolonych pistacji 50 g do ozdoby (waga po obraniu z łupinek)
  • 100 ml wody
Masa serowa
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 100 ml mleka
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru (niepełna szklanka)
  • 1 kg sera z wiaderka
  • 5 średnich jajek
  • Łyżeczka pasty waniliowej
Dodatkowo
  • 470 g herbatników
  • 200 g białej czekolady
  • 100 ml śmietany kremówki
Sposób przygotowania:
1

Zblanszuj pistacje. 200 g orzechów wrzuć do wrzącej wody i gotuj je przez około dwie minuty na średnim ogniu. Po dwóch minutach zdejmij rondelek z ognia, odcedź jego zawartość na drobnym sitku i przelej je zimną wodą. Orzechy wyłóż na czysty ręcznik kuchenny i rozprowadź je równą warstwą. Zblanszowane pistacje osusz ręcznikiem z nadmiaru wody, przy okazji naruszając brązową skórkę, która się na nich znajduje. Obierz orzechy ze skórki, szczególnie jeśli zależy Ci na delikatnej, zielonej barwie ciasta.

2

Oczyszczone ze skórek pistacje przełóż do misy robota kuchennego, dodaj do nich 100 ml gorącej wody i rozdrobnij do uzyskania w miarę gładkiej, gęstej masy. Uzyskanie odpowiedniej konsystencji może zająć nawet do 10 minut. Gotową pastę przełóż do osobnego naczynia i na chwilę odstaw.

3

Do niewielkiego dzbanka wlej 100 ml mleka i dodaj do niego 80 g mąki ziemniaczanej. Zawartość dzbanka przemieszaj za pomocą rózgi do uzyskania jednolitego płynu.

4

Rozpuść 200 g masła w dużym garnku z grubym dnem. Do rozpuszczonego tłuszczu dodaj 100 g cukru pudru. Zawartość garnka krótko wymieszaj do rozpuszczenia cukru w maśle.

5

Kiedy to nastąpi, dodaj kilogram twarogu sernikowego z wiaderka i wymieszaj zawartość garnka do wstępnego połączenia. Wtedy zmniejsz ogień na najniższy możliwy i dodaj łyżeczkę pasty waniliowej oraz pięć średnich jajek. Składniki sernika energicznie wymieszam ze sobą do całkowitego połączenia i uzyskania jednolitej masy, najlepiej za pomocą rózgi.

6

Dodaj do masy serowej przygotowaną wcześniej pastę pistacjową, delikatnie zwiększ grzanie i podgrzewaj wszystko, stale mieszając, do osiągnięcia gorącej, ale nie wrzącej masy serowej. Wtedy dodaj do niej mleko połączone z mąką ziemniaczaną, nie przerywając mieszania. Zawartość naczynia powoli doprowadź do wrzenia, dalej mieszając. Kiedy masa serowa się zagotuje, pozwól jej delikatnie bulgotać przez około dwie minuty, kontynuując mieszanie. Wtedy zdejmij garnek z ognia i odstaw na około 5 minut, do delikatnego przestudzenia.

7

Na dnie wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o rozmiarach 18 x 28 cm ułóż maślane herbatniki. Na spód z herbatników wyłóż połowę masy serowej i rozprowadź ją równą warstwą po całej powierzchni formy. Po rozprowadzeniu pierwszej warstwy sera ułóż na niej drugą warstwę herbatników, a następnie resztę masy serowej. Wyrównaj górę masy i wyłóż ostatnią warstwę herbatników.

8

Do niewielkiej miski przełóż 200 g białej czekolady i dodaj do niej 100 ml 36% śmietanki. Rozpuść je razem w mikrofali, mieszając co 20 sekund, aż czekolada całkowicie się rozpuści i utworzy ze śmietanką gładką polewę. Polewę wylej na górę ciasta i delikatnie rozprowadź ją po całej powierzchni sernika. Następnie posyp wszystko posiekanymi pistacjami. Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc, do całkowitego zestalenia masy serowej.

9

Smacznego!

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki