Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na kremowy i rozpływający się w ustach sernik gotowany. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu – wymaga jedynie odrobinę cierpliwości. Można je przygotować z dowolnym orzechami; ja użyłem dzisiaj pistacji, które nadały całości nie tylko bardzo subtelnego, delikatnego smaku, ale też pięknego koloru. Wszystko pokryte jest słodką polewą z białej czekolady i udekorowane odrobiną orzechów. To deser, który fantastycznie sprawdzi się na wielkanocnym stole!
blaszka 18 x 28 cm, garnek z grubym dnem
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 134
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 664
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 134
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 664
Składniki
Zblanszuj pistacje. 200 g orzechów wrzuć do wrzącej wody i gotuj je przez około dwie minuty na średnim ogniu. Po dwóch minutach zdejmij rondelek z ognia, odcedź jego zawartość na drobnym sitku i przelej je zimną wodą. Orzechy wyłóż na czysty ręcznik kuchenny i rozprowadź je równą warstwą. Zblanszowane pistacje osusz ręcznikiem z nadmiaru wody, przy okazji naruszając brązową skórkę, która się na nich znajduje. Obierz orzechy ze skórki, szczególnie jeśli zależy Ci na delikatnej, zielonej barwie ciasta.
Oczyszczone ze skórek pistacje przełóż do misy robota kuchennego, dodaj do nich 100 ml gorącej wody i rozdrobnij do uzyskania w miarę gładkiej, gęstej masy. Uzyskanie odpowiedniej konsystencji może zająć nawet do 10 minut. Gotową pastę przełóż do osobnego naczynia i na chwilę odstaw.
Do niewielkiego dzbanka wlej 100 ml mleka i dodaj do niego 80 g mąki ziemniaczanej. Zawartość dzbanka przemieszaj za pomocą rózgi do uzyskania jednolitego płynu.
Rozpuść 200 g masła w dużym garnku z grubym dnem. Do rozpuszczonego tłuszczu dodaj 100 g cukru pudru. Zawartość garnka krótko wymieszaj do rozpuszczenia cukru w maśle.
Kiedy to nastąpi, dodaj kilogram twarogu sernikowego z wiaderka i wymieszaj zawartość garnka do wstępnego połączenia. Wtedy zmniejsz ogień na najniższy możliwy i dodaj łyżeczkę pasty waniliowej oraz pięć średnich jajek. Składniki sernika energicznie wymieszam ze sobą do całkowitego połączenia i uzyskania jednolitej masy, najlepiej za pomocą rózgi.
Dodaj do masy serowej przygotowaną wcześniej pastę pistacjową, delikatnie zwiększ grzanie i podgrzewaj wszystko, stale mieszając, do osiągnięcia gorącej, ale nie wrzącej masy serowej. Wtedy dodaj do niej mleko połączone z mąką ziemniaczaną, nie przerywając mieszania. Zawartość naczynia powoli doprowadź do wrzenia, dalej mieszając. Kiedy masa serowa się zagotuje, pozwól jej delikatnie bulgotać przez około dwie minuty, kontynuując mieszanie. Wtedy zdejmij garnek z ognia i odstaw na około 5 minut, do delikatnego przestudzenia.
Na dnie wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o rozmiarach 18 x 28 cm ułóż maślane herbatniki. Na spód z herbatników wyłóż połowę masy serowej i rozprowadź ją równą warstwą po całej powierzchni formy. Po rozprowadzeniu pierwszej warstwy sera ułóż na niej drugą warstwę herbatników, a następnie resztę masy serowej. Wyrównaj górę masy i wyłóż ostatnią warstwę herbatników.
Do niewielkiej miski przełóż 200 g białej czekolady i dodaj do niej 100 ml 36% śmietanki. Rozpuść je razem w mikrofali, mieszając co 20 sekund, aż czekolada całkowicie się rozpuści i utworzy ze śmietanką gładką polewę. Polewę wylej na górę ciasta i delikatnie rozprowadź ją po całej powierzchni sernika. Następnie posyp wszystko posiekanymi pistacjami. Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc, do całkowitego zestalenia masy serowej.
Smacznego!