Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam prosty , nieskomplikowany przepis na przygotowanie pączków. Ciasto z dodatkiem piwa , wkładane do lodówki. Takie pączki przygotowywała nam moja babcia zawsze na tłusty czwartek i nie tylko. Pączki wychodzą pulchne i bardzo smaczne.
garnek, szklanka, garnuszek, ręcznik papierowy, talerz, łyżka cedzakowa,
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5334
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 875
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11769
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5067
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1331
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5334
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 875
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11769
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5067
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1331
Składniki
Drożdże rozmieszać w zimnym mleku wraz z cukrem, posypać lekko mąką i zostawić na 10 minut pod przykryciem. Do miski przesiać mąkę dodać drożdże , jajka , szczyptę soli oraz piwo , dobrze wymieszać. Masło lub margarynę rozpuścić, chłodną dodać do masy drożdżowej , wyrabiać ciasto tak długo aż ciasto będzie odchodzić od ścianek miski i nie będzie lepić sie do rąk, dolewając resztę mleka. Po dokładnym wyrobieniu ciasto nakryć ścierką i włożyć na godzinę do lodówki. Po wyjęciu ciasto delikatnie przerobić. Odrywać po części ciasta , dłońmi rozpłaszczyć ciasto ( nie wałkujemy). Szklanką wycinamy kółka na jedne nakładamy powidła przykrywamy drugim kółkiem. Palcami dobrze zagniatamy w koło brzegi podobnie jak w pierogach i ponownie szklanką wycinamy, tak przygotowane odkładamy na ściereczkę zakrywając drugą ścierką. Olej mocno rozgrzewamy. Do rozgrzanego oleju wkładamy po kilka pączków , smażymy na złoty kolor. Po usmażeniu pączki wyciągamy łyżką cedzakową , kładziemy na talerze wyłożone ręcznikiem papierowym, odsączając z nadmiaru tłuszczu.