Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jednym z elementów, który dominuje w wiosennych trendach modowych tego roku są kropki. Aby moje słodkie pierniczki w czekoladzie były również na topie postanowiłam „ubrać” je w modny wzór. Teraz na pewno żadna fashionistka nie odmówi takiego stylowego pierniczka.
Polecam. Łagodna pasta bez cebuli.
Odsłon: 109
Polecam. Łagodna pasta bez cebuli.
Odsłon: 109
Składniki
Zaczynamy od zagotowania miodu, do którego wsypujemy przyprawę piernikową. Po zagotowaniu zdejmujemy rondelek z ognia i do miodu dodajemy masło, które powinno się rozpuścić. Masę miodowo-masłową odstawiamy do ostygnięcia.
Sodę mieszamy ze śmietaną. Po tym zabiegu śmietana powinna zwiększyć swoją objętość i być bardziej puszysta. W osobnym naczyniu ubijamy pianę z białek i cukru. Potem dodajemy po jednym żółtku i mieszamy składniki.
Pora na połączenie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszamy suche składniki. Do miski z mąką wlewamy ubite jajka oraz wystudzony miód z masłem. Całość ponownie mieszamy. Na koniec dodajemy śmietanę (z sodą). W ten sposób otrzymujemy dość rzadkie ciasto piernikowe. Miskę z ciastem przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do lodówki na 24 h, aby zawartość zgęstniała.
Po upływie doby możemy rozpocząć pieczenie pierniczków. Ciasto wyjmujemy z lodówki, kładziemy na stolnicę, dzielimy na dwie części. Każdą z nich podsypujemy mąką, wyrabiamy, a następnie wałkujemy na grubość ok. 5 mm. Wycinamy za pomocą foremek (tym razem użyłam gwizdek). Rozgrzewamy piecyk do 180°C. Wycięte pierniczki kładziemy na blachę wyłożoną pergaminem. Pieczemy ok. 10 minut na złoty kolor. Po upieczeniu i ostudzeniu pierników możemy przystąpić do ich dekoracji czekoladą.
Tabliczki czekolady rozpuszczamy w miseczce umieszczonej nad kąpielą wodną. Aby polewa była bardziej płynna dodajemy odrobinę mleka. Zanurzamy nasze pierniczki w gorącej czekoladzie i odkładamy na blaszkę do ostygnięcia. Po wystudzeniu kropkujemy pisakiem cukrowym. Smacznego!