Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Raj dla podniebienia.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10435
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6022
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5319
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12869
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4614
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10435
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6022
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5319
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12869
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4614
Składniki
Ciasto: Z mąki, żółtek, jajek, miodu, śmietany, sody, cukru, tłuszczu zagnieść kruche ciasto. Podzielić je na 3 równe części. Blachę 20x36 cm wylepić pierwszą część ciasta, piec na złoty kolor w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut. To samo zrobić z pozostałymi dwiema częściami. Dobrze jest wyłożyć sobie formę papierem do pieczenia, wtedy praca pójdzie szybciej, placki zostawić do ostudzenia.
Masa: Żelatynę rozpuścić we wrzątku, dobrze wymieszać, lekko schłodzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier, a potem twaróg, dobrze wymieszać. Do lekko ciepłej żelatyny dodać 1 łyżkę masy, hartując ją w ten sposób, następnie małym strumyczkiem wlać do masy, cały czas miksując. Przełożenie: Na pierwszy spód wyłożyć połowę masy, przykryć drugim plackiem, lekko dociskając. Na drugi placek wyłożyć resztę masy, przykryć trzecim plackiem. Włożyć do lodówki aby stężało.
Słonecznik uprażyć na patelni na maśle. Wierzch ciasta posmarować masą krówkową i posypać uprażonym słonecznikiem.
Ciasto najlepsze jest na drugi, trzeci dzień.