Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na tradycyjną kruchą szarlotkę z kratką i dużą ilością jabłek
My name is patrol. Słoneczny patrol.
Odsłon: 115
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 5688
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 2718
My name is patrol. Słoneczny patrol.
Odsłon: 115
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 5688
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 2718
Składniki
Jabłka: Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach
Ciasto: Mąkę, cukier i sodę wymieszaj w dużej misce Dodaj masło i rozdrobnij do powstania kruszonki Wlej miód i dodaj jajko, wyrób całość na gładkie ciasto Podziel na dwie części (jedną większą 2/3 i drugą mniejszą 1/3)
Jabłka c.d.: Starte jabłka odciśnij z nadmiaru soku Dodaj cynamon, cukier waniliowy i galaretkę i dokładnie wymieszaj
Szarlotka: Większy kawałek ciasta rozwałkuj podsypując mąką na placek o wymiarach blaszki Wylep dno formy wyłożonej papierem do pieczenia Na ciasto wyłóż jabłka i wyrównaj Mniejszy kawałek ciasta również rozwałkuj na wymiar blaszki Potnij go na paski o szerokości ok. 1 cm w poprzek Paski ciasta układaj na jabłkach, najpierw w jednym a później w drugim kierunku tworząc wzór kratki * Jeśli zostanie Ci nieco ciasta wylep boki szarlotki Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok 50 min Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem